Saturday, November 17, 2007

[alexmedicalteam] Laporan secara ringkas ttg saudara Zulhelmi Azelan serta kronologi peristiwa

semalam tersebar berita mengenai saudara Zulhelmi Azelan,pelajar perubatan tahun 2, Alexandria University yang terkene letupan tong gas. kat bawa nih email yg di copy paste dari [alexmedicalteam] oleh senior Syed Omar Farouq.

Assalamualaikum semua,pertama sekali abg ingin mengucapkan ribuan penghargaan kepada semua kawan kawan dan adik2 yg sangat mengambil berat dalam hal2 kecemasan

smlm mengikut diagnosis segera... seperti yg dilaporkan oleh saudara Hafizudin,

1.Zul dalam keadaan concious dan
2.limbs (upper and lower) 3rd burn degree,
3.face 2nd burn degree dan
4.others 1st burn degreetotal affected area less than 25%

tadi abg start pratical kat department of tropical disease,atas dia Burn Unit.So lepas kuliyah abg jumpa doc yg rawat zul dan doc kata

1.peratus surface area yg terbakar tk smpai pun 10%,
2.then mula ingat nk hopitalized lama dlm 10hari but
3.skrg dia kata maybe in few days only.
4.doc kata tgh jaga area face sbb ada edema.

Jadi keadaan adalah stabil dan terkwal.Abg tk dibenarkan masuk jumpa sbb burn unit ni mcm icu.perlukan enviroment fully hygine.Abg berharap agar semua pelajar2 perubatan Mesir mendoakan adik zul moga cepat sembuh.

Abg juga ingin memberikan jutaan perhargaan kepada Hafizudin dan semua ahlibait beliau, atas tindakan nekad utk menghubungi senior utk melaporkan kejadian tersebut...
Juga ucapan terima kasih buat akak Nik Nabihah dan abg Jiman yg turut sama dlm menghubungi pihak kedutaan dan pihak universiti..

kami selaku senior pun turut cuak sbb kami blum pernah menghadapi situasi seperti ini.Namun Allah bersama2 dengan kami dan Allah Maha Besar yg permudahkan urusan ini

berikut adalah sedikit kronologi peristiwa

1.semua ahlibait baru saja pulang dari solat asar berjemaah.kemudian masa tu zul yg keluar dulu dan nak naik tangga.ketika itu letupan berlaku dan dpt didengari sehingga masjid.zul keluar dari kepulan asab dan minta pertolongan dari ahlibait yg bergegas ke tempat kejadian.Orang2 arab sibuk nak selamat keluarga bawab yg ada dlm kebakaran.kemudain semua mangsa dibawa dgn teksi ke hospital berhampiran.

Hafizudin call abg dan abg Jiman,Dr Basmah.Abg hubungi akak Nik Nabihah utk hubungi Madam Sana,Dr Nagwa.Kemudian pihak universiti keluar arahan supaya hantar zul terus ke hospital universiti iskandariah. Alhamdullilah selepas tu Ustazah Habibah,doc2 kuliyah,Madam Sana semua dtg hospital utk uruskan zul.

Akhir kata....semoga kejadian ini menjadi suatu latihan kecemasan utk semua pelajar iskandariah selepas ni

jgn panik dan takut sbb kita sentiasa bersama2 seperti keluarga yg besar.. :)InsyaAllah

Wassalam


.: bersame2 lah kiter mendoakan agar beliau cepat sembuh. ameen....setiap kejadian yg berlaku pasti ade hikmahnye.=)

0 penyebok: