Friday, May 16, 2008

the good old days

semase sedang study, saye tetibe teringat seswatu ketika zaman sekolah menengah dahulu. membuatkan diri ineh tersenyum sensorang. hahah. blom geler lagik lah. :P

cerita inih berkisar mengenai kuiz yang pernah disertai ketika skola dulu. maaflah jika ayat terlalu skema. :P
semuanya bermula secara kebetulan. dan amat tidak menyangkekan. suatu hari, cikgu biology bertanye same ade saye berminat utk menyertai satu kuiz alam sekitar or whatever-it-name. agak pelik. saye bukanlah seorg yang terer bio2 nih. hahah. cikgu ckp mereka rekemenkan saye untuk menyertai kuiz tersebut. lalu saye pun bersetuju. why not la kan. saje jer menggedik wakil skola. hahah... dan ini merupakan pertama kali skola kami menyertai kuiz tersebut.huhuh. ape laaa nak akan jadik nt..

okeh saye takde idea lansung cene kuiz ituh. hampir terlupa pasal kuiz itu pon biler cikgu suatu hari mengingatkan esok adelah kuiz tersebut. erk. keesokan hari nye, bersama 2 lagi rakan iaitu farehah dan izzuddin amir (apai) g la ke skola d mane kuiz tersebut diadakan. okeh, ini merupakan peringkat pertama.

sangat menyedehkan apabila name skola kami tade pon mase nak daftar. adoih! akhirnye, tah cene tah kami dapat gak join jugak kuiz tuh. hoh. untuk peringkat pertame nih kami hanye menjawab bebrape soklan. err... xingat tapi banyak la jugak. macam exam tuh la.. duk kat dewan and jawab la paper tuh. dgn soklan yang banyak dan mase yang singkat. adoih!. sempat tgk kat blackboard. "owh. kuiz alam semulajadi name nye..." ..hahah, kelaka. soklan jugak banyak bekisar pasal pokok2 dan hutan mutan serta kayu kayan. adoih!
sempat usya org sebla ketika menjawa soklan.. wuuuu... die jawab salah lah! hahah :P kondifen jer. tah2 aku yang salah. heh...

then it over, biler da abeh tuh tergelak jer kami. berbincang la sket and compare jawapan ngan farehah n apai. tataw laa betol ker salah. hahah...

okeh.. sekian lame berlalu.. lagik skali kuiz ituh telah dilupekan. meke cakap meke akan announce saper dapat g peringkat strosnye dalam satu tarikh. tataw la bile. heh.

dan pada suatu dari, ketika perasmian minggu aktiviti kat skola tetibe pengetua mengumumkan bahawe skola kami dapat mewakili negeri sembilan ke pringkat strosnye dalam kuiz alam semulajadi. sume org bertepuk tangan. saye mmg blur. sebenanye xdenga sgt pon pe pengetua ckp tyme tuh. dengo xdengo jer. biler tetibe sume org ckp tahniah kat saye. erk. apekah? wakil n9? amende nih? tah2 salah org. adoih laaa.....

hahah. upe nye result kuiz tuh kuar kat paper. yer, mmg skola kami mewakili n9 for the nex level. hahah.. seyes klaka! nex level diadekan kat skola sri putri, cyberjaya. berlawan ngan satu skola dari kl(errr..xingat name skul tuh), skola dari melaka.. of course la mrsm jasin(mmg slalu meke laaa akan menang.kate cikgu bio ku. heh).. dan skola sri putri ituh sindrik. satu hari sblom kuiz peringkat zon ituh berlansung, kami baru berkesempatan untuk berbincang sedikit sebanyak pasal alam smulajadi ituh. cikgu ade bagi sedikit note so kami jus bace jer la ape yang cikgu bagi tuh.

untuk level kali nih, bukan la mcm exam dah. kami kene duk kat stage. menjawab soklan secare lisan. adoih! xgheti nak explen. kome paham la kan cene kuiz2 slalu di buwat. heheh. persaingan sgt sengit. ye ke? hahah. muke sume org sangat kondifen dan seyes. membuatkan kami cuak! huhuh. tawu jer la kan apai tuh kan byk mulut. sgt sengal la kami ketika dok atas stage depan sume org. bley lagik maen2. xseyes lansung! heh.

heheh... yer laa... sebenanye mmg la cuak. tgk owg laen sumer hebat2 blake. kami nih, habok pon tarak. heh. jadik kami mengambik prinsip. jus enjoy the game. kalo menang, menang la. kalo kalah, kalah la... heheh...
teka.. menang ker kalah??? hahahha.... kami menang jus one point jer ngan jasin! hahah.. nak tawu rahsie, kalo jasin xtuka jawapan soklan las tuh sure meke akan menang. meke da buat jawapan yang betol taw. pastu d saat2 akhir meke menukar jawapan. not peeping out lah. hanye ternampak. dan kami mmg la da siap ngan jwpn kami :D... ngeeee...

tuh la rezki name nye.....alhamdulillah. kami berjaye mara ke peringkat strosnye... hehe..sgt xsangke lah. dengan ketidak seyesan kami. menang akhirnye... worh!

sile lihat akhbar skor, muke depan.xingat bape aribulan. ghase nye dlm bulan 4 tawun 2005 sebagai bukti kemenangan kami. lalalalla... :P adoih, muke ku yang huduh terpampang d surat kabar tuh...puyoooooo... bangge skejap. ngahaha... slame sminggu muke ku tertampal kat lobby skola. wuu... malu2!

hahah.. part paling besh... next level ialah peringkat kebangsaan. yang membunge2 kan ati kami ialah pertandingan strosnye diadekan di labuan! huhuh.. besh2! dalam otak memasing hanyelah nak g bejalan. hahaha.. ampeh!

the day came.make kami pon terbang lah ke labuan.2jam lebey gak. seblom tuh agak struggle gak la study pasal utan2 nih. heheh... labuan is jus a small town. kami ushar plate kete hanye lah sampai huruf C. during that tyme la. tataw la skang cene kan. heheh. dok kat beta apartment yang bersambung tros ngan shopping complex. ujana kewangan kot name tempat tuh.teringat maen bowling memalam. cikgu firdaus blanje. dan biler abeh jer maen around 10 pm mmg da tutop mall ituh. hahah. tara orang lansung and cekgu ngan slambenye berkaki ayam bejalan dlm mall ituh. adoih. sape yang kenal cekgu firdaus tuh taw la perangai beliau yang sgt sengal ituh. siap crite kat pengetua lagik pasal keningku!! cis. (hahah.. that another story bout my kening.. :P)

oh ya, kuiz ialah tajuk utama citer inih. kami berhadapan nagn skola dari johor, skola dari perlis, dan skola dari sarawak. err... xingat name skol2 tersebut. ngeeee..... dan inilah takdir kami, we lost. the winner is skola dari johor. at leas, kami dapat berjalan2 dan skip kelas dengan gembire nye.. hahah...

fuh! what a long story. shuwit memory yang xdilupe. =) heheh.. nih gare2 berkonferen ngan rakan2 serting la petang tadik
ade konferen kat u arinih. dan petang tadik pulak bob invite me to join bebudak sertink nye konferens. heheh.. it good to hear bout their life although we were not close to each other. heheh..
i miss my school life lorh.. and i miss home .. huuu..

penat dah menaep! bubai!

1 penyebok:

nUtdiEya said...

aku tawu aku tawu skolah dari johor tuhhh..

ehem3..

sekolah menengah sains kota tinggi!!!

skolah aku...ngehahah,,

walaupon bukan aku yang masok!
tapi skolah aku masok,
ahahah,,
=p