Saturday, June 27, 2009

Doakan saya!

Update dari sonieriksen.
Dah nak exam!
Doakan eh sume.


1 july - 20 july


Gudluk sume!

Friday, June 19, 2009

which one?

ini blog dari picasa. upload gamba membebel tros kat sini. senang keje.
tujuan asal mahu ke fathallah membeli bahan makanan untuk study leave nanti, tapi bila bersama dua makhluk yang sexenopsyllakutu pasti akan menyinggah ke sana ke sini dan dengan kuasa bulan, melekat tros kat beg nih. but the thing is, i like all those three colors. satu sebenarnya farahin turut berkenan. well aku dan farahin taste hampir same. nasib baik tak sama taste ngan ewa jugak. kalo idak, berebut lah kami. hehehe

ini yang farahin suka. aku juga suka.

ini yang aku suka, aku juga suka.

ini aku suka jugak. aku juga suka.

hey, sukar membuat pilihan okeeh! eh chop, membeli beg tade dalam perancangan lansung. ini lah ewa nama kan 'BEG YANG TERBELI'. owh, ewa pon beli jugak. same pattern, laen corak. :)

jadi rakan-rakan dan taulan, rasa2 lah kan, yang mana aku beli ek? hehehhe. dah pakai bawak pegi MOTIQES pon tadik. :P
Posted by Picasa

Wednesday, June 17, 2009

kerana rich bake ku turutkan jua

demi mencari rich bake akhirnya aku dan kay berjalan kaki pulang dari kuliah. panas gile wei! akhirnya berbaloi juga. APSAL KAT GAMAAH NIH TADE HA????? cis. oh rich bake itu adalah roti ye. hehehe. dah lama choc spread aku terbiar tanpa dijamah. sebab susah nau nak jumpe roti kat area rumah aku nih. haih.

dan aku pon dalam kebosanan berjalan sempat mensnap gamba guna henpong saja. dah le memori full pulak. ceyh.

beach and blue sky ;)

kay dan roti beliau. kekeke

yellow line.

cross the road

syari' port saied


imarah ehda a'syar, syari' madrasah swissreyya.
haunted kan pintu masuk.


nih tade kaitan. just the flowers red! CANTEEEKKKK. ;D
alex u.

Tuesday, June 16, 2009

cholera bacillus

SILA BACA!

As one a founder of the science of bacteriology, Robert Koch (1843-1910) enjoyed worldwide fame, including acknowledgement of his discovery in 1882 of the tubercle bacillus that caused tuberculosis and in 1884 the cholera bacillus, Vibrio cholerae. For his many scientific achievements in 1905 he received the Nobel Prize for Physiology or Medicine. But how could there by two discoverers of the cholera organism when one reported his findings 30 years before the other? The answer follows.

The German physician Robert Koch, like most of the scientific community, was unaware of Pacini's work at the University of Florence. Yet both independently came to a similar conclusion. Since Koch's findings eventually became accepted by his scientific peers, and were widely know in the popular press, he became the acknowledged discoverer of the cholera organism.

REDISCOVERY OF CHOLERA ORGANISM

During 1883, cholera was epidemic in Egypt. Koch traveled with a group of German colleagues from Berlin to Alexandria, Egypt in August, 1883. Following necropsies, they found a bacillus in the intestinal mucosa in persons who died of cholera, but not of other diseases. He reasoned that the bacillus was related to the cholera process, but was not sure if it was causal or consequential. He stipulated that the time sequence could only be resolved by isolating the organism, growing it in pure culture, and reproducing a similar disease in animals. He was not able to obtain such a pure culture, but did try to infect animals with choleraic material. None became infected. His thoughts and early findings were sent in a dispatch to the German government and shared with the German press.

Late in 1883, Koch requested authorization for his team to sail to Calcutta, India to continue their work. The epidemic had subsided in Egypt but was still very active in India. The team continued their research work. On January 7, 1884, Koch announced in a dispatch that he had successfully isolated the bacillus in pure culture. One month later he wrote again, stating that the bacillus was not straight like other bacilli, but "a little bent, like a comma." He also noted that the bacillus was able to proliferate in moist soiled linen or damp earth, and was susceptible to drying and weak acid solutions. Finally, he pointed out that the specific organisms were always found in patients with cholera but never in those with diarrhea from other causes, were relatively rare in early infection, but were extensively present in the characteristic "rice water stools" of advanced cholera patients. He was, however, still unable to reproduce the disease in animals, reasoning correctly that they are not susceptible. In May, 1884 Koch and his colleagues returned to Berlin where they were treated as national heroes.

taken from here.

apa yang menarik sangat sampai saya paksa sume orang baca.
ketahui lah bahawa cholera bacillus tersebut telah ditemui oleh Robert Koch buat pertama kalinya di Alexandria ini. dengan tempat lebih spesifik,di ANATOMY DEPARTMENT, ALEXANDRIA UNIVERSITY sekarang ini yang ketika itu merupakan main hospital kat alexandria. (ehhh, serius ke prof cakap tadik ek? sangat tak sangka ya)

Monday, June 15, 2009

entry untuk ain, orang lain pon boleh juga.

nah, gamba chibi yang dah lame ko tak nampak kan. hehehe.
semakin gemok dan pemalas lah macam biasa.
eh, tapi summer nih macam dah kurus sikit jer. mungkin sebab panas? lemak pon cair. mungkin kah?
winter tido memanjang. summer lagik la tido memanjang juga.
time bile nye tak tido tah chibi tuh. T_T



"hai, nama saya chibi. berat saya 4 kilo"

bila chibi bertemu baby. chibi kene buly ngan baby ye rakan-rakan. tak penah nak menang. HA HA HA

obese short stocky cat. lihat saja pada tangan beliau. mungkin cretinism?

lantai adalah keutamaan beliau sekarang ye.
di mana ada lantai. di situ beliau terbonkang.


saya bukan chibi. harap maklum. in case ade orang rindu kan. ain, baek ko cakap ko rindu aku!!!! ha ha ha

oh, ini selepas exam histo prac dulu tuh.

sangat suka baju itu yer. sangat. hehehe. lepas nih semua negara yang aku pegi wajib lah beli baju. kak dijah, baju aussie jgn lupe yer. hehehe :)

Saturday, June 13, 2009

fight oh!

assalamualaikum.

sengaja malas nak merepek dalam blog nih. so everybody CAN'T read me. ehee.

practical exam for the whole week.

sunday biochemistry, tuesday physiology, thursday parasitology.

oh, not to forget ICDL exam on tuesday. i was not allowed to take the exam last year, remember?

have finished all presentation. alhamdulillah.
got the schedule for written exam already. sure i m a deadmeat. 1 day or 2 gap for each exam . T_T

good luck all! ;)




p.s: lets start all over again.

Sunday, June 7, 2009

to me-self

Al-Baqarah : 216

"....and it may be that you dislike a thing which is good for you and that you like a thing which is bad for you. Allâh knows but you do not know."


"...boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.
"



guess i am done with the withdrawal symptoms.
time to STUDY HARD.
pray for me, pray for us. pray for all. ;)

Saturday, June 6, 2009

parcello

I GOT LETTER TODAY!
from malaysia of course.
hehehe.

setem bernilai RM2.50. mari lihat apa di dalam nya!

jeng jeng jeng! hehehe. 2 envelopes? mari kita lihat.

heheh. kad kawen laaaaa. dari kak long. :P

nice bebeh!


APSAL NAK MENGGEDIK SURUH ANTA KAD JEMPUTAN BAGAI?
ala, kan before ni aku bajet tak dapat attend wedding. so suruh la kakak hantar kad jemputan kawen tuh kat aku. satu lagi nak bagi orang lain la. hehe.
nasib baik dapat jugak balik awal. :)


Friday, June 5, 2009

terjebak kembali nampak nya



tolong. tolong. noure kembali terjebak.

adeh. nih aritu la tetibe terjumpa citer nih kat dalam thumbdrive sape ntah. gatai gi amik nak tengok balik. hehehe. OI BEJUTA-JUTA KALI TENGOK DAH NOURE WOI!
hehe. tak. tipu je cakap bejuta2 kali. baru bape kali koooot. sangat suke okeh!

it started with a kiss. it started with a kiss 2 (they kiss again). dengar cite nak kuar yang baru punye. THE LAST KISS. tapi tataw la betol ker tak. hope so! hope so! :D

suke nye kat jiang zhi shu. aku rase tahun lepas time2 nak final nih jugak la aku terjebak ngan citer nih. tak sampai final abeh dah aku tengok ISWAK2. ISWAK 1 aku tengok balik time cuti summer kat msia. haha. seronook. ;)

ISWAK 2 memang best ah! top 10 mysoju kalah YAMD taw. bluek. :P

Thursday, June 4, 2009

xjahfsbhebwba

title yang tiada makna. sile abaikan.

oh, ini keluh kesah semalam yang baru sempat ditulis harini. wifi nih kan sewel betol la sekarang mungkin sebab tak bayo lagik bulan nih. hossam pon tak call2 pon lagik. wahaha.

cukup bersabar bila kita terpaksa bekerja dengan orang yang buat kerja tak berapa nak semenggah nih. haih. at least, dah ko buwat part ko tuh. kene la tawu ape bende yang ko buwat. tayah maen copy paste tenet. pastu ko xpaham ape ko buwat, orang laen lagi la tak paham amende ko buwat kan.
proper la sket kawan. aku tade la nak cakap aku wat keje perfek. cam hape jer jugak. but at least tawu la kan ape yang kita buwat. dah2, esaimen pon dah nak habis. tayah nak membebel pepanjang. tak sume orang perfek kan. peace! ;)

[6/3/2009 4:07:28 PM] *** says: buang laptop study jalan la
[6/3/2009 4:07:53 PM] annisa_ler says: hahaha
[6/3/2009 4:08:00 PM] annisa_ler says: aish
[6/3/2009 4:08:03 PM] annisa_ler says: laptop penting maaa
[6/3/2009 4:10:11 PM] *** says: aaa
[6/3/2009 4:10:16 PM] *** says: tuh je la care nak study


boleh dipetimbangkan.

lupakan kisah sedih. mulakan hari baru dengan ceia. poyo je lah nak sedeh2. MENGGEDIK LA NOURE OI NAK SEDEH-SEDEH. hehehe. EMOTION WEI. semalam kan baru blaja pasal emotion nih.

kepada laki-laki diluar sana. laki nih slalu nak ape ha? adik aku menggedik nak adiah. sebab result matrik gempak. cess. kang xbeli majok lak kang. semalam pon cam nak majok dah jer. wahaha. manje nye wei! nati lah aku pk. sume kakak2 beliau pon nak dipow. heh. oh, kakak dan bil belikan adiah bernilai 50 pound sterling. aku nak belikan sumting 50 pound gak la camnih. 50 EGYPTIAN pound je la. hohohoho.

tetibe nak bercrita kemanjaan adik aku sorang nih ha. yele anak laki sorang lam family. lagi 4 ketul sume pompuan. mane tak manje.

dulu kakak penah citer, mase aku 2nd year kot. time tuh die gi ganu, school trip. then kat sane die demam. pastuh call kakak aku nangis2 tataw nak buwat ape. badan panas hape sume la. siaaan. bile dah balik tuh, abah gi la bawak ke klinik. balik je klinik tros terbaring kat mak macam hape je kan. tuh pas abeh SPM tuh wei! hehehhehe.
aku dengo mahu la gelak guling-guling 3 hari. WEI NOURE, KO DEMAM MACAM LA XMERENGEK2 KAT MAK JUGAAAAAAK. errr, aku pompuan. xpe ar. hehehe.

xkesa la kan adik aku nih manje ke ape ke, yang penting die berjaya dalam hidup. ;)

Tuesday, June 2, 2009

identify!

 


cantik!
you can see clearly zone glomerulosa, zone fasciculata and zona reticularis.

ini adalah suprarenal gland with H&E stain yer rakan-rakan.
sape la yang tangkap gamba nih yer.cantik! ehem.ehem. cubaan memuji diri sendiri. hahah
sila abaikan ayat di atas.

samat malam!
Posted by Picasa

berfikir

beberapa minggu lepas aku tengok satu cerita nih. The Boy in a Stripped Pyjamas.

lalu aku berfikir.

apa akan jadi jika dahulu Hitler berjaya membunuh kesemua bangsa Yahudi di dunia ini?

Operasi Reinhard. go and google.

aku semakin berminat untuk nak tau pasal Nazisme ni. anyone can share? sesungguhnye aku cetek pengetahuan pasal bende nih. adeh.


tahukah anda?
cairo adalah sebuah warisan dunia yang dilindungi oleh UNESCO mulai tahun 1979.
ohh, aku baru tawu.

Monday, June 1, 2009

q

why q? sebab takde lagi title entry bermula huruf q. selepas ini x dan v pula yer.

dah 2 kali aku tulis ayat kat atas tuh sebab tadi punya lah panjang dah aku menulis kemudian tiba-tiba ter refresh dan hilang segala apa yang aku merepekkan. berkobar-kobar aku manekan-nekan keyboard tapi....................... cis.

ok lah. terasa nak menaip balik. since ai kan baru habis exam, boleh la membuang masa sikit menulis blog panjang. SEDAR LA DIRI NOURE AWAK TU ADE PRAKTIKAL EXAM HISTO ESOK. IYER TAWU LAH!

midterm tadi? erm. malas lah nak cakap ape-ape. exam dengan mate yang berpinar-pinar sebab tak cukup tidur. dah 2 hari ai tak cukup tidur taw. habis je exam terus balik rumah sensorang. berjalan dengan lemah lembik nye macam orang lalok. dalam kepala otak dah terbayang-bayang katil yang penuh dengan buku-buku dan baju yang tak berlipat lagik kat rumah.sampai rumah poyo je nak tidur, dok buat ape ntah dulu. nak maen tenet dan2 je tenet tade kan. time nak exam lajuuuuu je kan. gedik tol.

last2 aku pon tidor. TAPI! dan2 la nak tidur ade pulak bunyi mesin ape ntah kat bangunan sebla. ngilu nye gegendang telinga aku. rase nak sepuk pakcik tuh suh diam. lalu aku pon jerit kat pakcik yang ngah buat keje tuh. DIAM AR PAKCIK! ORANG NAK TIDOR NI!!!! dan korang pon kene tipu. sebab aku tak jerit pon camtu.HA HA HA. lantak pi la bunyik ape pon. aku sumbat je earphone layan good charlotte kuat2 sampai tidur. dah lame tak layan good charlotte weh. sebab aku dah curang dan suka pulak all american rejek. playlist skang adalah good charlotte dan juga all american reject. ;)

aku pon tataw berapa lama aku tidur. tapi sangat sekejap la. sebab tidur dalam kelaparan sangat lah tak best. dengan hosmet yang baru balik membuat aku terjaga. terpangil untuk keluar dan ow yaeh! mengepow makanan asza. HAHAHA. kenyang2. sambil buat muke bahagie.

ehhh, tiba-tiba aku dah tataw nak cakap ape. perlukah aku berhenti mengetuk2 keyboard?
banyak bende nak diluah, tapi aku rasa sangat lah tak selamat untuk memuntahkan segalanya kat sini. *pandang kiri kanan* penuh manusia membaca. ahaha. KO BAJET RAMAI LA BACE BLOG BURUK KO YANG TAK BEST LANGSUNG NIH? perasan je ok!


aku dah tak mampu mem-fake-kan senyuman. mem-fake-kan kehepian. dusta belaka. oleh itu, noure dengan segala hormat nya memberikan peringatan bahawa berjaga-jaga lah. jangan sampai noure meletop bukan di tempat nya. kang bersepai segale bende.skang mungkin masih mampu untuk membuat bodo. tabah la wei. asik nak emo jer. eh, aku da lame tak emo taw. heeehehe.