Sunday, August 30, 2009

3 dara bukan pingitan

kandungan entri ini telah disahkan dan diluluskan oleh ;



tiada apa-apa melainkan gambar sahaja.
anak dara encik rohiman dan puan norasimah.
ya, seorang lagi yang bukan lagi berstatus anak dara tidak lah boleh dimuatkan di dalam gambar.

bersedia.

ayuh!

















penaja makanan ;




bubai!

Friday, August 28, 2009

puasa ke 8


alat bantu pernafasan kehidupan. terima kasih kerana membenarkan aku menonton family outing sebanyak-banyak nya. kene format laptop. haih.


sudah setahun dan masih diguna pakai sehingga kini merentasi benua. agak-agak lah kan da berapa km agaknya crocs ni berjalan. abah dah bising nampak aku asik pakai kasut plastik ni je. abah suruh beli kasut lain. begitu juga makcik aku. siap ugut lepas nih kalau datang umah beliau kene pakai kasut lain. TT___TT (muka menangis tiru encek pakwe. haha. eh betolla macam comel la pulak rase.haish)


aaaaaaaaaa. tiba-tiba tataw nak cakap apa. STF yang aku selalu kutuk. haha. kunun hebat sangat lah. ceh. no worry, kutukan telah mendapat kebenaran dari pelajar sekolah berkenaan a.k.a adik aku yang jugak selalu mengutuk senior-senior sekolah beliau. lalalala. sape suka senior weh?
eh, apa itu STF? sekolah tun fatimah johor bahru yer kenkawan.
Posted by Picasa

Wednesday, August 26, 2009

perihal blog



kanak-kanak ini telah pun kembali ke rumahnya setelah beberapa hari bermaen tanpa henti sehingga sangat penat kehomsikan yang nyata. HAHA.
hari sabtu akan ke rumah kanak-kanak ini. ada projek lagi bersama makcik! hohoh




kenapa aku rasa blog ini sudah semakin membosankan?
atau
aku kah yang membosankan.
atau
aku kah yang bosan?

argh.

ramai jugak lah kot dah sebok cakap blog sudah bosan. HAHA.

rajin pula blog hopping.
aku lebih suka menjadi pembaca senyap(silent reader lah tuh)

aku perlu buat comeback nih!

hahaha. angan-angan lah tu.

disebabkan keadaan badan yang kurang menyihatkan. boleh dikira aku terbaring selama 23 jam dan tidur selama 20 jam sejak beberapa hari ni. lepas sahur aku muntah lepas buka pon aku muntah. T___T

mari sambung tidur.

selamat malam.

dan jangan mengada-ngada tammo makan sahur esok macam kau buat hari ini! bubai.

pertama ramadhan. ke jusco semata-mata untuk membeli cardigan cantik belang hijau SODA exchange ;)

yer baju pink, so what? diam ah. HAHAHAHA

Thursday, August 20, 2009

aiman dan amsyar

tahu tak dah berapa juta kali aku nak buat new post tapi akhirnya aku X jer sebab tiba-tiba rasa malas nak menaip.

minggu ini adalah busy.
hari isnin sampai semalam aku kat rumah makcik jaga baby. makcik aku suruh stay all over the week tapi aku ada teori untuk lesen kereta aku. untuk mendapatkan lesen L. lepas ni tunggu sminggu baru dapat L. sebulan baru boleh test. lama! T____T

jaga baby tak lah susah sangat. eceh. tapi penat gila. around pukul 8am makcik aku letak baby kat katil aku. ketika itu semestinya aku sedang tidur. kalau mood baby baik dia diam je la. tak pon ngoh ngeh sendiri.kalau kurang baik menangis la baby. aku masih tak mampu bukak mata lalu biar je baby sampai baby tuh tido. HAHAHA. eh, aku tengok2 la jugak baby sambil tuh aku tido. hehe. kalau baby xtido jugak terpaksa la aku bangun. angkat baby turun bawah. letak depan tv. pasang tv baby diam la. kalau tak diam jugak tau la tuh die dah lapar. so aku buat lah susu untuk baby dan campur ubat-ubatan beliau. yes, baby still makan ubat. spironolactone, captopril, and frusemide. itu sume dalam bentuk syrup so campur je lah kat dalam botol susu.

then baby tido lepas minum susu, tapi selalu nya tak tidur pun. bila dah kenyang baby diam lah. pastuh ade lah peluang aku mengadap laptop. tak lama kemudian baby akan meraung, sebab takde orang sekeliling dia. die memang tak suke duduk sensorang. aku dan makcik serta pakcik aku serta sume orang buat conclusion mungkin sebab trauma duduk icu sensorang almost 2 months. lagi ramai orang lagi la baby suka.

then bila baby dok merengek-rengek walaupun dah kenyang check pampers. baby berak! tukarla pampers baby. urgh... agak seksa la masa first time. but the next day dah ok la. biasa je. huhuh.

baby nangis bagi je bagi je la susu. every 2hours lebeh kurang. kalau nangis jugak aku angkat la kejap. nanti diam lah. pastu letak balik suruh baby tgk tv cerita amazing race, csi,house, dan macam2 lagi.hahaha.slalu nya baby kalau tidur xsampai setengah jam dah jage balik. kene la duduk seblah die. penat hoh. tengahari makcik aku balik. then pergi balik keje tinggal aku lagi dan baby sampai la petang.. routine lebih kurang macam tu la everyday.

semalam amsyar tak pergi skol. so ade je lah die kat rumah. duduk seblah baby sepanjang hari. baby pun diam je bila ade orang kat seblah die. bila petang aku suruh amsyar tido. bukak channel katun, pakse baring depan tb ngan baby lalu tidur akhirnya. baby pon tido jugak sepanjang petang. around pukul 7 bila makcik dah balik baru mereka berdua bangun. amsyar tiba-tiba pulak menangis. kalau dah merajuk macam tuh tanye la berjuta kali pun xka jawab. dok teresak-esak menangis. aku ngan makcik aku pon konpius. rasenye tadik elok je. apsal lak tetibe menangis budak kecik sorang nih. makcik aku pon pujuklah. mari copy paste perbualan mereka berdua.

"abang kenapa nangis?"
"huuu...huuu..huuu..huuu..." (itu bunyi amsyar menangis)
"baby cubit abang ker?"
"bukan. baby xcubit"
"habis tuh baby buat ape?"
"baby tarik rambut abang" sambil sambung menangis.

HAHAHA. aku gelaka jer. makcik aku pon buat muke macam "huk uluh anak aku sorang nih tarik rambut je pon nangis merajuk macam ape" lebih kurang macam tuh la expresi muke makcik aku kat aku. HAHAHA. lalu makcik aku pon pujuk dan bila pakcik aku balik terus ok dah. amsyar, amsyar.

skarang nih amsyar ade je kat rumah aku sibuk nak duduk rumah wak simah die (mak aku ler tuh). bahagie beno nampak nye.

"saye bawak banyak baju saye duduk lame-lame la kat sini"

masa ibu ayah amsyar nak balik malam tadi amsyar tak heran lansung. suruh babai kat pintu pon tanak. sebok maen dah. amboi2. baru 5 tahun gembire bonar duduk umah orang. aku dulu jangan harap lah. dok jer bawah ketiak mak. HAHAHA. amsyar duduk sini seminggu sebab nexwik pon cuti sekolah kan. huhu. sangat gembire nampak nye. heh

Tuesday, August 18, 2009

ke mana hala tuju?

nasihat seorang doktor kepada pesakit.

"tak payah pergi hospital dulu,nanti sure kene admit. bahaya sekarang banyak sangat kes H1N1 kat hospital. pergi dulu buat blood test kat klinik biasa"

kalau dah hospital pon tak selamat, ke mana lagi harus dituju?

ohh, bahana H1N1.

nota:pesakit takde kene mengena dengan H1N1 tapi mempunyai masalah kesihatan yang lain.

Saturday, August 15, 2009

test result

lepas habis test aku agak blur bila keluar result. hahaha. tergelak je aku tengok result tuh.
lama lagi nak dapat lesen. haih. susahnya nak dapat lesen nih.

esok bertemu 9teenz. lama tidak ketemu. ;D
dan akan terus ke bangi sampai hari rabu.

ja!

Thursday, August 13, 2009

picasa

puzzle dah siap. yeay! muke gembira sungguh.

amsyar sangat suka bermaen sama itu itouch.

this is what we called air milo. beberapa orang je paham kot. :P

the new 50 note. weird.

seafoods! im lovin it.

steamboat-ing. suke. suke.!

restoran tupai-tupai. funny name tho. hehe. near to dewan bahasa dan pustaka.

sunway pyramid. half day shopping. gaga

two alien has landed.

pemanduan berhemah.



aku suke la gamba nih mek! HAHA. ;P

Tuesday, August 11, 2009

trivia

Mengapakah lampu amaran cas bateri masih menyala walaupun enjin telah dihidupkan?

A. Kehabisan bahan api
B. Enjin terlampau panas
C. Air bateri tidak mencukupi
D. bateri tidak mendapat cukup cas

yer, aku sedang mengulangkaji untuk ujian undang-undang jalan raya.

HAHA.

Thursday, August 6, 2009

bosan day.

hello.
sungguh bosan boleh tak???

selain menjaga aiman. dan melayan amsyar. dan tidur setengah jam di petang hari. dan makan cheezy wedges KFC yang setahun tak makan. dan bersama-sama men-solve-kan puzzle bersama amsyar yang dapat dari KFC.dan makan udang masak tempoyak yang sedap dan gila pedas first time makcik masak itu pun setelah berjuta-juta kali men-google (mendapat ajaran baru dari tok guru noure "acik google je sume bende. GOOGLE." lalu beliau pun men-google semua bende yang beliau nak tahu. HAHAHA. bagus!)

hari ini boleh dikategorikan sebagai bosan day.

menyesal pula aku tak angkut sekali laptop datang bangi ni. boleh tengok grey's anatomy sampai bengkak mata.

nak layan family outing kat youtube sesungguhnya s*lk*m brokben ini agak lembab berbanding m*ks*s. mungkin juga kurang coverage di sini. oh, ini laptop makcik aku yang aku telah jadikan hak milik bebas. HAHAHA.

makcik aku sedang risau H1N1 menular dalam dirinya berikutan rakan bilik sebelah pejabat beliau telah positif H1N1 . oh, kolej beliau (KUIS) juga telah tutup secara tiba-tiba berikutan H1N1. no worry lah. flu je pon.

Tuesday, August 4, 2009

aku tak biasa

kat mesir plug takde untuk switch on. kirenye korang sumbat je plug kat suis memang akan terus on la. kekadang membuatkan aku agak takut gak nak main cabut je tapi cool je la. hehe
eh, betul ke istilah2 yang aku gune ni? korang paham paham sudey lah ye.

bila balik malaysia ni ade la untuk switch on kat tepi tu.
since dalam setahun aku duduk mesir lebih lame dari duduk malaysia, aku dah terbiasa la sumbat je plug pastuh blah. dan bila kat malaysia ni aku selalu je terlupe nak switch on. heh. boleh kate tiap kali aku pasang plug memang aku terlupe nak on. ade skali tu aku ingat dah rosak ke hape pastu cek balik x on suis. aigo. aigo.

sekian coretan pendek untuk hari ini.

Monday, August 3, 2009

cuti ini adalah busy

the nanny on call.
bila dapat sms aku akan ke bangi untuk menjaga aiman. ikot jugak la kalau free kan.
lepas ni kene fikir tempat2 makan menarik lagi nih. hehe.
aiman dah 3 bulan sekarang. but still tak boleh hantar ke nursery sebab baru je undergo surgery for TAPVD. kalau sesiapa follow twitter mebi penah bace kot aku cakap pasal aiman ni.
what is TAPVD? it is Total Anomalous Pulmonary Venous Drainage. briefly speaking, blood dari pulmonary vein from the lung is not connected to left atrium. instead it is connected to vein from main circulation lalu akan kembali ke right atrium. so rakan-rakan medik sekalian. sila jelaskan apa yang akan berlaku! :P

makcik aku sangat ekcited bercerita kat aku masa aku call dari mesir haritu. mengexplain dengan penuh semangat dalam bahasa melayu. bila istilah2 medika di translate dalam bahasa melayu mudah membuat aku ketawa sensorang. haish. penting ni kene explain kat patient nanti kan.

bila dah balik ni stil bertanya macam2 contoh nya murmur tu apa. ubat tuh untuk apa dan macam2 lagi. dengan ilmu yang ade tak la banyak sangat aku pon explen la dengan gigih. padahal the head of cardiothoracic surgeon yang tiap2 hari kot bedah jantung ade je dalam family. T__T eh tapi aku pun seronok at least i got new knowledge la kan. ubat yang aku xingat sangat untuk ape aku google dan macam2 lagi aku dapat tahu. hehe. makcik aku suruh aku jadi paediatrician tapi aku macam lebih minat nak jadi cardiologist mengikut jejak langkah pakcik. :)


next,
balik dari bangi hari khamis. jumaat tuh potong rambut sangat pendek gila. aku harap rambut tak terkejut dengan rambut yang pendek dan akan terus memanjang dengan cepat. sebelum nih rambut sangat panjang ye.oh i miss the long hair already. but i like my new hair la. makin lame apsal nampak makin chubby. tipu je cermin tuh!

new hair cut. gamba hiasan. :P

next story,
hari sabtu ke kedah hantar kakak. oh dah lama gila tak pergi kedah. last time masa skul dulu kot form 3. yang paling aku suka ialah lalu terowong. haha. aku sangat suka lalu terowong tuh ok. memang tiap masa aku akan tunggu bila la nak lalu terowong ni. takde la tiap masa tapi bila dah sampai perak tuh rase2 nak dekat kawasan th aku tunggu la. dulu lampu kat tunnel kale oren. skarang dah kale putih. sejak bile ntah. yes aku sangat suka tunnel! lalu la tunnel mane2 pon. aku suke lah. then balik singgah pekan rabu kejap. the big family bershopping sakan. orang cakap kalau dah pergi pekan rabu tak beli ikan pekasam memang takde makne la kan.bila dah nak balik hujan turun dengan sangat lebat. sangat sangat lebat like it will never end. aku sangat teruja. dah lama tak jumpa hujan selebat tuh! the smell of the rain is soooo damn nice. suka bau hujan!

rain!




the last but not least,
eh aku rasa sume orang dah tau kot apa benda idaman kalbu yang sebook beno lah aku cakap. haha. belum bayar lagi. baru nak mintak more discount ngan abang ipar. HAHAHA. adik ipar yang bagus.


ipod touch je. bukan iphone. love it. ;)