Thursday, August 20, 2009

aiman dan amsyar

tahu tak dah berapa juta kali aku nak buat new post tapi akhirnya aku X jer sebab tiba-tiba rasa malas nak menaip.

minggu ini adalah busy.
hari isnin sampai semalam aku kat rumah makcik jaga baby. makcik aku suruh stay all over the week tapi aku ada teori untuk lesen kereta aku. untuk mendapatkan lesen L. lepas ni tunggu sminggu baru dapat L. sebulan baru boleh test. lama! T____T

jaga baby tak lah susah sangat. eceh. tapi penat gila. around pukul 8am makcik aku letak baby kat katil aku. ketika itu semestinya aku sedang tidur. kalau mood baby baik dia diam je la. tak pon ngoh ngeh sendiri.kalau kurang baik menangis la baby. aku masih tak mampu bukak mata lalu biar je baby sampai baby tuh tido. HAHAHA. eh, aku tengok2 la jugak baby sambil tuh aku tido. hehe. kalau baby xtido jugak terpaksa la aku bangun. angkat baby turun bawah. letak depan tv. pasang tv baby diam la. kalau tak diam jugak tau la tuh die dah lapar. so aku buat lah susu untuk baby dan campur ubat-ubatan beliau. yes, baby still makan ubat. spironolactone, captopril, and frusemide. itu sume dalam bentuk syrup so campur je lah kat dalam botol susu.

then baby tido lepas minum susu, tapi selalu nya tak tidur pun. bila dah kenyang baby diam lah. pastuh ade lah peluang aku mengadap laptop. tak lama kemudian baby akan meraung, sebab takde orang sekeliling dia. die memang tak suke duduk sensorang. aku dan makcik serta pakcik aku serta sume orang buat conclusion mungkin sebab trauma duduk icu sensorang almost 2 months. lagi ramai orang lagi la baby suka.

then bila baby dok merengek-rengek walaupun dah kenyang check pampers. baby berak! tukarla pampers baby. urgh... agak seksa la masa first time. but the next day dah ok la. biasa je. huhuh.

baby nangis bagi je bagi je la susu. every 2hours lebeh kurang. kalau nangis jugak aku angkat la kejap. nanti diam lah. pastu letak balik suruh baby tgk tv cerita amazing race, csi,house, dan macam2 lagi.hahaha.slalu nya baby kalau tidur xsampai setengah jam dah jage balik. kene la duduk seblah die. penat hoh. tengahari makcik aku balik. then pergi balik keje tinggal aku lagi dan baby sampai la petang.. routine lebih kurang macam tu la everyday.

semalam amsyar tak pergi skol. so ade je lah die kat rumah. duduk seblah baby sepanjang hari. baby pun diam je bila ade orang kat seblah die. bila petang aku suruh amsyar tido. bukak channel katun, pakse baring depan tb ngan baby lalu tidur akhirnya. baby pon tido jugak sepanjang petang. around pukul 7 bila makcik dah balik baru mereka berdua bangun. amsyar tiba-tiba pulak menangis. kalau dah merajuk macam tuh tanye la berjuta kali pun xka jawab. dok teresak-esak menangis. aku ngan makcik aku pon konpius. rasenye tadik elok je. apsal lak tetibe menangis budak kecik sorang nih. makcik aku pon pujuklah. mari copy paste perbualan mereka berdua.

"abang kenapa nangis?"
"huuu...huuu..huuu..huuu..." (itu bunyi amsyar menangis)
"baby cubit abang ker?"
"bukan. baby xcubit"
"habis tuh baby buat ape?"
"baby tarik rambut abang" sambil sambung menangis.

HAHAHA. aku gelaka jer. makcik aku pon buat muke macam "huk uluh anak aku sorang nih tarik rambut je pon nangis merajuk macam ape" lebih kurang macam tuh la expresi muke makcik aku kat aku. HAHAHA. lalu makcik aku pon pujuk dan bila pakcik aku balik terus ok dah. amsyar, amsyar.

skarang nih amsyar ade je kat rumah aku sibuk nak duduk rumah wak simah die (mak aku ler tuh). bahagie beno nampak nye.

"saye bawak banyak baju saye duduk lame-lame la kat sini"

masa ibu ayah amsyar nak balik malam tadi amsyar tak heran lansung. suruh babai kat pintu pon tanak. sebok maen dah. amboi2. baru 5 tahun gembire bonar duduk umah orang. aku dulu jangan harap lah. dok jer bawah ketiak mak. HAHAHA. amsyar duduk sini seminggu sebab nexwik pon cuti sekolah kan. huhu. sangat gembire nampak nye. heh

4 penyebok:

ain_dira said...

hahaha..lawok la si amsyar tu.. menangeh xkena tempat..hik2.

wah..ko dah practice nak jadi ibu ni noure!! hebat lahh. =D

zarf_iera said...

hahahaha....comel btol si amsyar.
terer r noure! baby slalu xnk kt aku.takot..kompem nangeh sokmo.huhu

Cik Duktur Paan MD said...

oi! sengal gile bia je de nanges. hampeh!

weyh baby bole cubit org eh? ngahahahha.adoi.klaka klaka.

k h a y said...

comelnyeeeeee....

due2 pon comel.
tp, kao x.

hahha...