Thursday, September 17, 2009

good morning!

ohh, sangat jarang aku buat entry pagi2 buta nih. err, jam menunjukkan 10.27am. masih pagi la kan? hehe

secara jujurnya aku baru 10minit membuka mata. bukak je mata berjalan 2 langkah duduk kat meja mengadap laptop yang aku xoff dari subuh tadi. tak keluar lagi dari bilik. terasa mahu tidur balik. kaki kiri lenguh, dan jugak tangan kiri. mungkin sebab bawa kete semalam kot. jangan gelak la baru first time bawak kete tangan dah lenguh.

pasal driving klas semalam. yer, secara jujurnya semalam adalah first time aku drive kereta. cuak ooooo. haha. aku cakap ngan pakcik tuh memang aku xpenah bawak kete lansung. so pakcik tuh ajar the basic.

mula-mula kene tahu 5 basic sebelum drive. perlukah aku beritahu di sini? korang kan sume dah pro kan. tak yah la ek.

then turn aku pulak bawak kete. fuh! bismillah banyak2. serius cuak.

at first, just pakcik tuh suruh drive ke depan then reverse. berulang2 ade lah dalam 5 kali. bila dah rasa bosan buat tuh mula lah perjalanan. tangan aku keras gila pegang stereng bila first nak turn kat selekoh. pakcik tuh tolong control. cuak tetibe pakcik tuh suruh start jalan terus. tak bersedia lagi. eceh.

so akhirnya tangan aku bleh dah la nak control stereng kete. ;)pakcik tuh suruh pusing2 kat roundabout comel 5 kali dan make sure tak kene line kuning kat tengah2. kene la pepandai adjust. aku buat dengan jayanya.

the bila part 3 penjuru aku agak blur. nasib baik tak langgar tiang. disebabkan bende nih la tangan aku sakit. kene pusing stereng sampai habis. mula2 ke kiri. then ke kanan. kete tengah stop. berat gila weh! sakit tangan aku. kaki sakit plak sebab dok asik tekan clutch je. takde daya tahan lansung. haha.

then pakcik tuh suruh bawak naek bukit turun bukit. erk! bukit tuh tinggi semacam je aku tengok. nih sume ade kat tempat latihan memandu tuh ok. aku membayangkan kete akan terbang bila naek bukit tuh nanti. hahaha. tak payah merepek noure, takde ape pon. selamat je naik dan turun bukit. hehe.

penat la jugak first day of my driving lesson. haaa. lepas ni kene la rajin prektis sendiri kat umah. next driving lesson seminggu lepas raya nanti. bz lah nampaknye.

test jpj 8 oktober. 12 oktober balik mesir. nasib baik sempat. semoga xfail lah! haha

5 penyebok:

z a w a n i b a d r i said...

semoga berjaya!
jgn jd mcm ak :p
2 kali failed ;)

noure said...

erk. serisu ek. aiyohh. nih cuak nihhhh. huhuhu.

ain_dira said...

stereng kete kancil mmg berat nak mampos.. tu lenguh tangan. yg 3 punjuru tu paling senang la..

jadilah macam aku taw! seklai je test n lulus ngan cemerlang..=D

Cik Duktur Paan MD said...

kahkah.
rilek ah weyh.

sekali je bole lepas punye test.aku pun 3 penjuru paling out.smpi skrg pon kahkah.penat adek aku membebel aku bawak kete x reti bajet.

k h a y said...

hahaha.. kao ni mcm2 btol.
smuge berjaya bwk kete okai!
biase la tu mule2.
ak pon ad tersilap lngkah juge.
ehehe.

=)