Wednesday, March 31, 2010

;(

Sunday, March 28, 2010

hiatus?

i dont feel like blogging these days. so see you next time. like always, living in a dull and boring life. busy with studying. what do you expect me to write here. bye bye

Thursday, March 25, 2010

haih

kekadang nak tulis bende merepek-repek pon macam tak best bila fikir entah siapa-siapa la baca blog nih. hurmmm.

song of the month

"Everything's Magic"

And do you ever feel like you're alone?
And do you ever wish you'd be unknown?
I can say that I have..
I can say that I have..
And do you ever feel things here aren't right?
And do you ever feel the time slip by?
And I can say that I have..
And I can say that I have..

So hear this please
And watch as your heart speeds up endlessly
And look for the stars as the sun goes down
Each breath that you take has a thunderous sound
Everything, everything's magic
Just sit back and hold on, but hold on tight
Prepare for the best and the fastest ride
And reach out your hand, and I'll make you mine
Everything, everything's magic

And do you ever lay awake at night?
And do you ever tell yourself don't try?
Don't try to let yourself down
Don't try to let yourself down
And do you ever see yourself in love?
And do you ever take a chance, my love?
Because you know that I will..
Because you know that I will..

So hear this please
And watch as your heart speeds up endlessly
And look for the stars as the sun goes down
Each breath that you take has a thunderous sound
Everything, everything's magic
Just sit back and hold on, but hold on tight
Prepare for the best and the fastest ride
And reach out your hand, and I'll make you mine
Everything, everything's magic

Everything, everything's magic

So hear this please
And watch as your heart speeds up endlessly
And look for the stars as the sun goes down
Each breath that you take has a thunderous sound
Everything, everything's magic
Just sit back and hold on, but hold on tight
Prepare for the best and the fastest ride
And reach out your hand, and I'll make you mine
Everything, everything's magic

yeah, it's meaningful to me at this moment.

Wednesday, March 24, 2010

break

break sejam, gedik jugak nak balik. sebenarnya lepas break ni ada assignment tapi rasanya this week tak start lagi for our group. so apa lagi. mari pulang ke rumah. hahaha.

view dari classroom kat hospital. sangat cantik kannnn. ;)


ini semua obgyn punya buku. haaaaa. apa lagi. start study now! hari ni pon dah ada presentation for ILA class. ectopic pregnancy. life is getting busy. but i love obgyn. ;D


tell me your last menstrual period (LMP) i'll tell you the expected date of delivery and how many weeks you are in now. nice kan benda nih. tak payah nak congak plus 7 plus 9 lah hape lah.

hahaha. entry-entry sekarang ini semua pasal OBGYN. maaflah ye, dalam seminggu nih everything seems new and exciting. doctor abgyn nih semua sangat punctual! sebelum pukul 12 lagi dah ada kat kelas. gila tak gila. yelah, maybe dah well trained, delivery mane boleh nak delay-delay kan. huhuh.


Monday, March 22, 2010

new life

obgyn is getting more interesting. hari ni, first time dalam sejarah hidup menyaksikan sendiri normal delivery. tapi agak terkejut jugak bila baby keluar je doctor yang sambut terus masukkan dalam kotak. rupanya memang baby dah tak bernyawa sebab umbilical cord strangulate kat leher. poor little baby and the mother.


doctor suruh ambil history patient. time tuh lebih kurang 8 orang yang menunggu masa untuk delivery. sangat sebak melihat mereka kesakitan bila unterine contract tapi cervix tak fully dilate lagi untuk delivery. terpaksa lah mereka tunggu. menjerit-jerit mereka. T____T teringat kat mak. tabahnya la bersalin 5 orang anak. mak, sayang makkkk.

first patient baru je nak perkenalkan diri tiba-tiba menjerit kesakitan, bila doctor check her water just broke and ready for delivery. oh my, terus berlari ke bilik lain untuk delivery. aku sangat tergamam. gila lah. bayangkan la dalam kesakitan tuh, terpaksa berdiri dan berjalan sendiri ke bilik khas untuk delivery, tabah gila kan mereka. huu.

then aku pon join membe lain. kali nih we got pregnant lady yang sebaya ngan kami. yes people, 22 years old. this is her first pregnancy. sama jugak, beliau juga dalam kesakitan menunggu masa nak bersalin. huhuk. so we need to hurry in taking history.

lepas habis amik history, kami sempat la tengok 2 -3 labour termasuklah the 22 years old female tadi.. bila baby dah kuar dan menangis selepas dibersihkan rasa sangat gembira. sweet gila babyy. ;D rasaya tadi ada lah dalam 7 ke 8 baby kalau tak silap. ramainya lahir harini yeh. huhuh. happy birthday baby! ;)

lepas tuh aku terus rasa loya sampai balik rumah. huhuk.

doctor bagi task suruh attend at least 10 delivery including 2 or 3 cesarean section with some information we need to fulfil. nampaknya kena lah stay all night kat hospital nih. huhuh.



a year wiser

it's been 3 years now.

thanks for being so nice to me. nice la sangat kan. ok nice. fine fine.
i heart you.

semua orang pon sebok suruh kawen cepat-cepat. adehh. sabar ye rakan rakan. sabarrr. hahah.

Sunday, March 21, 2010

mansoura







malas nak cakap panjang-panjang boleh tak? boleh je kannn? hihi. gamba-gamba sepanjang kat mansoura. ohh, tak sangka berpeluang menjoinkan diri apabila 'pengumuman' diadakan. haha. nice bebeh. i was like, waaaaaaaaa. tahniah kepada yang berkenaan. ;) tak kenal pon. hehe.

thanks aida dan zu bersusah payah masak nasik lemak. sedap!! nak lagi boleh? hoho. dan jugak carbonara yana yang bising je cakap tak jadi tapi sedap weh!! serius sedap tak tipu nih.

kat mansurah sejuk, bila balik alex lagi sejuk rupanya (-_-"). kenapa sekarang ni sejuk lagi? aiyoh, menguji kebangun-pagian sungguh. eh ni dah macam lari tajuk nih. by the way, i had a great time with them walaupun sekejap je kan. yela, cuti bloody one day je. tuh bukan cuti tuh, tuh weekend nama nya. T___T

lain kali melepak lagi ye rakan-rakan. meh datang alex meh. nanti suh asza masak spesel untuk korang. hoho


Saturday, March 20, 2010

skema lagi?

asal aku rasa macam meriah sangat header atas nih? ahahahaha. biarlah. haaa ain dan khay... nampak skema lagi keeeee????? :P aku suka layout nih sebab nampak kemas ok. tak lah serabut tak tersusun. hehe.

my own project


macam seronok je kan tengok project 365 orang lain. akhirnya sampai seru nak buat project 365 sendiri. dengan kebizian hidup nih harap project ni takkan terbengkalai lah. wish me luck! :)

Here are six tips on how to create your own Project 365:

  1. Bring Your Camera Everywhere
    Yes, everywhere. Get in the habit. Grocery stores, restaurants, parties, work, and school. Going to a movie theatre? Snap a pic of the flick with your phone–there are photo-ops everywhere. If you have one of those tiny tiny cameras, you have no excuse not to have it in your pocket all the time. And if you don’t? Camera phones are a great substitute.

  2. Make Posting Easy
    You can install blog software like Movable Type or Wordpress on your own site and create an entry for each photo, but for true ease of use, try a photo sharing site. Flickr will let you post a week’s worth of photos in 2 minutes flat, and fotolog and Photoblog.com are geared toward a photo-a-day workflow. Making it fast and easy means you’re much more likely to do it.

  3. Vary Your Themes
    Try to capture the day’s events in a single photo. Perform photographic experiments. Take a photo of someone new you meet, something you ate for the first time, or something you just learned how to do. Take a photo of something that made you smile. And don’t forget to take a photo of yourself at least once a month so you can remember how you’ve changed, too.

  4. Tell a Story
    Use your blog entry, or your photo description, to explain what’s going on in each day’s photograph. How good did that dinner taste? What made you want to take a photo of that stranger? It’ll help you remember down the road, and it gives friends following along a better appreciation of why you took the photo you did. You don’t need to write a lot, just enough to add some color.

  5. Don’t Stop, No Matter What
    This is perhaps the most important tip of all. You will get tired of taking a photo every single day. Some days, you will consider giving up. Don’t. The end result is worth the effort. Remind yourself why you wanted to do it in first place.

    There will be times you’ll think there’s nothing interesting left to take a photo of, and times you’ll think you didn’t do anything exciting enough to take a photo of. There’s always a great photo to be made.

    Get out of the house and take a walk. Or stay inside and look around. Take a photo of something important to you. Take a photo of the inside of your house so you can see how your taste has changed over the years. Take a photo of anything, just don’t stop.

    N.b. It helps if you’ve told your friends about the project and asked them to follow along. Their encouragement will keep you going!

  6. Post early, post often
    Plan on going through and posting your photos at least once a week so you don’t get backlogged and feel overwhelmed. Ideally, post every day or two. Again, spend the time up front to make sure it’s quick and easy to post. It’ll make all the difference.

total abdominal hysterectomy with bilateral salpingo oophorectomy

tergeliat lidah kau nak menyebut. memule dengar terpaku lah jugak tapi ok paham dah apebenda semua tuh. so tuh benda first kami belajar kat clinical round. hoho.


pagi tadi lepas subuh tido balik pastuh sedar je dah pukul 734 itu pun hosmet kejot. gila lah tak sedar hape dah kunci jam pon. kelas mengikut kabar nye adalah pukul 8 pagi. wohoi. berdesup mandi bersiap ape bagai. semalam la nih tak boleh nak tido. isk. pegi hospital yang sepatutnya boleh je jalan kaki tak sampai 10 menet pon terpaksa jugak naik teksi. haha. yer, obgyn nih hospital dekat sikit dari rumah. balik tadi jalan kaki je pon.

seronok belajar obgyn nih. tak sabar nak sambut baby keluar. haha. orang bersalin pon tak tengok lagi. ingat esok time break nak menyebok jap tengok cesarean section. tadi check pregnant women. sorang makcik tuh akan dapat twin! comel nyeee... and i think during palpation tadi i felt the baby moves. seronok! kalau sebut AAL IZZ WELL AAL IZZ WELL agak-agak baby kick tak? hahahahha. ini pengaruh 3idiots lah.

alaaa, tak dapat lahhh nak pegang perut buncit kakak nanti. balik je dah ada dah baby. huhuhuk.

Friday, March 19, 2010

howdy people!

saya sudah habis exammm!!! hahaha. lambat betol la bagitau. yolah, bih baru balik dari mansoura. semalam lepas exam terus mencabutkan diri ke sana. konon release stress exam la. eceh.


ermm, malas la pulak nak cakap panjang-panjang sebab banyaaakkkk lagi benda nak buat. update untuk bagitau exam dah habis dan esok, saya ulang ESOK ye rakan-rakan maka bermula lah semester baru untuk 4th year ini. cuti sehari sajorkkk. gila lah kesian kannnn. SANGATTTT.

sem baru kena ada azam baru ke? ehehehe. HARUSLAH ADA!! aku konon dah tobat dah. insaf lah tanak dah ponteng ponteng lecture dan ponteng segala benda. AMIN. dan nak study rajin-rajin. tammo dah main-main. sangat tipikal kan azam. yang tipikal tuh pon tak tercapai-capai takyah mimpi lah nak yang extravagant punya azam. ceh. tapi ni serius la. serius nak study elok-elok dah clinical year nih. first sem mebi culture shock kot, and i really need time to adapt. hurmmm, malas nak pikir pasal result. kalau result tak kuar boleh tak cekgu??

eh tak bagitau lagi, esok start round OBGYN! nak sebut tuh bukan obgen. tapi sebut O B G Y N yerrrr. ;)

kakak lepas nih boleh dah la nak tanya apape okai. nampak macam menarek je blajar nih, we'll see je lah. jadual sama jer ngan sem lepas. balik pukul 4 jugak. tsk tsk tsk. tapi tak sabar lahh nak start obgyn nih. macam menarek je kannnnn. :D

ok lah, gotta go now. nak mandi nak solat nak tengok family awards dan nak tido. esok kelas dahhhhhhhhh. huwah!

Monday, March 15, 2010

surgery oh surgery

oh my god! wahai surgeon-surgeon sekalian, mengapa begitu sekali soalan surgery tadi? tsk
semoga lulus.
i have done as much as i could. i hope so. sekarang tiada perasaan terhadap surgery. bertawakkal saja lah.


internal medicine in two days and half. huwahhhh!!!!


SEMUA ORANG WAJIB DOAKAN SAYA!
makkkkkk, takot. tsk tsk


nak tido sekejap lepas tuh study!

hiyah!

Thursday, March 11, 2010


HIDUP KENA KUAT. KENA TABAH. JANGAN LEMAH SANGAT. JANGAN SAMPAI KENA PIJAK.




benci kepura-puraan. plastik. plastik!


Wednesday, March 10, 2010

rindu lah

rindu nak tulis panjang-panjang kat blog. serius rindu.

tapi apakan daya, seruan azan dan exam harus lah diutamakan.

next week jer noure. sabar sabar. tabah ok tabah. bye bye

Tuesday, March 9, 2010

lazyyyyyyyyy




tidur 23 jam. sejam bangun untuk makan berak lalu sambung balik tido. tsk

Sunday, March 7, 2010

dice

Posted by Picasa

Saturday, March 6, 2010

yellow!


beberapa hari lepas terasa nak ada barang bercolor kuning. striiking punya kuning lah.
found this at carrefour yesterday and bought it immediately. sebab harga pon murah jeeee. hihi

Friday, March 5, 2010

study leave

so i should start being nerd from now on.


nak call umah, get my spirit back then BACA BUKU!

goodluck noure goodluck. you can do it. damn it to other things. wont bother you at all. ;)

jauhkan diri dari gangguan dunia. macbook turn off. and what so ever. TABAH LAH!


Thursday, March 4, 2010

pfffttttt

OSCE, done!

alhamdulillah, i guess i've done my best. few spots got full marks. hehe. siap ada sorang doctor tuh selepas dah bunyi loceng nak tukar ke next spot sempat cakap, 'you got full marks'.erk. macam blur tetiba tapi sempat say thank you kat doctor. ;)


tapi bila next spot adalah inspection of the back, apa aku nak inspaect?? yang memang dah rasa akan keluar dan macam akan tataw nak jawab really happen, so apa lagi, cakap ikut suka. dah la kat round mana la ada sangat cakap pasal back. (err. mungkin kot. atau aku tak take note sangat nih. hurmm) bila soalan type of back pain, apakah type nih?? dah la takda dalam buku kot. ok mebi ada dalam MacLeod's or other books. hancus sikit untuk spot yang nih. huhuk.

but then yang lain-lain alhamdulillah. i'm saying out loud all that in mind walaupun berterabur kot. takda lah blur sangat. ;)

mengantukssss. nak rest. lepas nih kena struggle gila-gila-gila punya struggle lah untuk final exam! 2 paper je, tapiiiiii hamik kau bape juta buku nak kena baca. TABAH LAH!

ohh, after exam tadi kebetulan keluar melalui surgery departmen, so stop by skejap bertemu our favourite dr Ayman.yes, bebudak surgery pon OSCE hari ni tapi mereka dah lama kot habis. bersembang-sembang sekejap, updating our schedule, exam, friends and all that. gembira! ;D




OSCE



hurmmm. di pagi hari nanti akan OSCE exam. soalan maybe simple tapi dengan 5 minit campur exam stress anxiety blur sume, tak tau lah apa akan jadi. cuma berharap esok tak blur lah. cool noure cool.

tiba-tiba rasa nak menulis. asik letak gamba jer kan. mesti ada yang bosan dah. hihi. ai busy la yu.

target tahun ini dah tercapai. so sekarang sudah ada target baru. hehe. cuma tak buat dan tampal lagi target kat dinding. target lama dah selamat dah dicabut dari dinding. nak tengok?


gambar mirror image sebab tangkap guna webcam. alkisahnya, kecewa tak dapat follow kakak ke london awal semester haritu lalu berkeputusan untuk membeli ini. abaikan gamba pasport yang huduh itu. muahaha.

next target awaits. long term one. ;)

ok nak revise lagi. semoga esok dengar dengan jelas lah murmur, liver senang nak palpate, senang nak rasa border, dan semoga dipermudahkan segalanya. 10 spots yo!

all the best mates. ;)

haa kepada yang merajuk takde mood hapa sebagainya, semoga datang balik mood, esok la pujuk apa bagai okai gedik. good luck too. ;P


Wednesday, March 3, 2010

radiology







selepas peperiksaan radiology yang ada 20 xray untuk didiagnosis yang setiap satu slide tuh 1 minit which include technique and diagnosis.


esok OSCE!

Tuesday, March 2, 2010

tokyo tower

Posted by Picasa

Monday, March 1, 2010

clinical exam week

booked. bayo idok le lagi. pas exam nanti bayo deposit dulu. huwahuwa. sekejapnya cuti. T_____T

littmann

last day clinical round of internal medicine. ini gambar tanpa ewa.

ini pula gambar tanpa azreen.


doakan saya nak exam rabu dan khamis nih.
rabu: radiology
khamis: OSCE