Tuesday, April 27, 2010

round round round

round paeds nih macam dah makin seronok lah jugak. dah amik case-case yang menarek. like today, case kitorang kwashiorkor. korang ingat lagi tak kita ada belajar pasal kwashirkor masa form 2. kwashirkor yang disebabkan kekurangan protein dalam badan. memang melekat dalam otak aku sebab nama macam bom kebabom susah bebenor nak sebut time tuh. menarek lah.


aku ingat kwashirkor ni ada kat afrika je tempat-tempat mangsa kebuluran tuh. rupanya kat mesir ni pon ada. tapi sekarang dah semakin berkurang. tak mustahil pon kan kat malaysia pon ada jugak, kalau tak, takde lah masuk dalam silibus subjek sains kannnnn.

aku bukan nak mengajar pasal kwashiorkor nih, sume budak alex boleh rujuk buku paeds korang semua. budak selaen alex, nak tau lebih lanjut tanya dokter google okai. ;) to simplify the name, kitorang panggil kwash sahaja. aku tataw kenapa aku rasa nama itu seperti cool saje. hahaha. KWASH. KWASH. they have doll's face. chubby gila pipi. yang sebenarnya itu adalah edema of the face. muka apathic. macam case tadi budak tuh macam psycho gila. gila lah apathic. i mean, macam takde perasaan lansung. kitorang dok pegang-pegang pon budak tuh tak senyum tak ape. itu sebenarnya memang salah satu manifestation kwash nih. so beware lah sapa yang rasa psychopath takde perasaan tuh, anda mungkin KWASH! hoh

semalam pulak belajar pasal down syndrome, which remind one of my cousin. seronok lah belajar sekarang. at least menarik lah jugak kan.

dan doc hannan cakap aku ada slanting eyes, which one of characteristic feature of down syndrome. >.<>

ok gotta goooo.

later!



3 penyebok:

k h a y said...

Ko kan Kwash jugak. sebab ko xde perasaan. hahaha...

Eyykkkk. Down syndrome? Aigooo~

z a w a n i b a d r i said...

erk? noure mana ada down syndrome! die sgt sihat dan gemok! kan noure kan?

noure said...

khay: hahahhahaha. mane adee. aku byk perasaan lahh. ;P

wani: yupppp. sangat sihat dan gemookkk. i like! :D