Sunday, June 13, 2010

hilang pulakk

eeeee tadi penat tau taip panjang-panjang pasal outpatient sepanjang 4 hari ni. pastuh baru sedar tenet tetibe takdeee. lepas tuh tak tersave lahhh.

xdapek ler nak nolong eh. malas dah nak menaip banyak-banyak lagi. tadi sungguh berilmiah jugak taw, takde nak emo-emo macam entry sebelum nih. hehe.

ok by the way hari ni last kat outpatient, harini terasa seperti doktor sebenar pulak. check sendiri baby yang datang, dengan parents yang tengok kita check baby dorang dengan harapan baby mereka just fine. bila dalam keadaan macam tu terasa macam tanggungjawab sebagai seorang doktor tuh sangat tinggi. mampukah aku? insyaAllah. doakan noure yeh ;)

haha. ok lah mood dah datang nak menaip. mood nak study takde lansung harini. dysmenorrhea macamane nak khusyuk kan. haih.

most baby yang datang buat follow up selepas lahir, and of course most of them ada physiological jaundice, so basically doctor kat outpatient ni buat regular check up kat baby. lepas tuh tengok level bilirubin, naik ke, turun ke. follow up case lah. baby yang ada jaundice kene datang every 2 day, then analyse level bilirubin dengan weight of baby. ada jugak 2 baby with ambigous genitalia, so kena lah buat further check up. pergi tengok tumblr ada triplet kitorang jumpa yesterday. then what else in outpatient? oh one of cases today sorang baby tuh unilateral undescended testis. tapi just follow up case je la sebab mungkin not completely descended. hari ni banyak pulak microsomic baby. baru lahir semalam, tapi besar gila, tapi mak mereka takde diabetes pun. so bukan lah IDM.

seronok kat outpatient, macam-macam orang dari banyak latar belakang kitorang jumpa. kat sini dapat lah tengok bagaimana kasih sayang seorang ayah kat anak mereka. bersusah payah menunggu membawa mendukung baby kecil walaupun mostly nampak kekok. lepas tuh bila baby kene cucuk kat kaki untuk ambil darah, ada ayah yang pandang tempat lain tak sanggup nak tengok anak mereka kena cucuk, huuu, i miss abah tiba-tiba. sobsob.

what else then, oh nak jadi doctor kat sini kena lah tegas. macam doctor semalam dia nampak je botol baby berisi selain susu, terus dia amik botol tuh buang isi dia. most people kat sini suka bagi yansuun instead of milk. lepas tuh nampak je puting untuk baby tuh terus ambik campak tong sampah. nice kan. huhuh.

ayat famous sepanjang kat outpatient BREASTFEED 12 KALI SEHARI SETIAP 2 JAM. kakak, baca nih. no worry, i'll teach you everything regarding baby's heatlh balik nanti okai! heheh. beruntunglah anda anak anda bakal dijaga oleh bakal neonatologist. muahahah.

esok NICU pula. bersedia lah untuk diajukan dengan pelbagai soalan yer!

saya suka lah neonatal care, rasa sangat bertuah choosen to be here walaupun pada mulanya masa nak pilih elektif nih tak yakin lansung akan dapat neonatal care ni tapi letak je lah first choice kan. hot stuff kot semua orang pilih neonatal. mari mengimbah kembali, masa mula-mula encek SR announce sume orang dapat ape, bila tak dapat regional pain yang kitorang letak 2nd choice, macam dah yakin gila akan dapat imaging yang kitorang letak 3rd choice. sebab tuh la masa nak buat pilihan 3rd choice arituh lagi susah daripada nak pilih first choice. berjuta-juta kali berbicang. consider semua elective yang ada. hahahaha. serius niiii tak tipu lansung. but then bila neonatal care dah diannounce macam blur, oh what? dapat neonatal care ke?? hahaha. gembire. ;)

ok lah, macam nak tidur pula. bye byeee.


;P

4 penyebok:

meorsoleh said...

1) ble tengok Dr check bleh tau baby ade kuning ke tak. Ble check sendiri tak sure plak. haha

2)Biya3mal 3ala yansuun, kharawiyat, dool kullu ghalaaaatt!!! Femes ayat ni. Ok mebe tak same tapi lebih kurang cam ni la maksudnye. :P

3)Time aku ade sorang bapak tu memang humble gile. bile die tak tahu die bertanya, pastu greet semua staff yang ade dalam bilik tu. Aku suke. haha..

4)part campak puting baby tu memang best. haha

eh cam wat post plak. haha

muhammad3011 said...

download addon ni:
http://lazarus.interclue.com/
blh retrieve benda yg kita dh taip dgn bbrp klik je. helped me a lot (especially time tenet masalah). harap membantu
anyway thanx for sharing. totally agree regarding breastfeeding. something to share with: http://muhammad3011.wordpress.com/2010/05/16/of-breast-feeding-and-a-babys-rights/

han.nan.ni said...

huhu seronoknye noureeee
nk pgg baby gak..
(wpun dlm choice aku aritu ltak neonate no 3)
haha.xpe2.
anyway tggal bape hari je lg elektif ni
get as much as u can
n then teach us!! =))

ain_dira said...

mata ko nmpk sembab..