Friday, December 31, 2010

goodbye 2010

harini last day 2010. banyak benda terjadi sepanjang-panjang tahun opkos lah kan. hari-hari pon banyak benda terjadi. overall, tahun nih bolehlah dikira tahun yang agak menggembirakan. many good things happen to me.


contoh kejadian terbesar tahun ini adalah kelahiran bayi comel Izz Zara Batrisyia ke dunia maka kami sekeluarga secara otometik telah naik pangkat. hehe.

okay mari review sikit2 apa terjadi sepanjang tahun kat blog ni.

January tengok macam banyak meroyan je. ber-emo2 kat blog. OMG SERIUS AKU TAK INGAT APE TERJADI! hahahaha. short term memory sungguh. tsk. tapi ade ayat best aku tulis.
To live is to suffer, to survive is to find meaning in the suffer
February adalah bulan yang menghappykan. Sinai Explorer dan berjaya menawan top of Sinai. melihat sendiri kejadian-kejadian dalam alQuran kisah Nabi Musa dahulu. Subhanallah. Sunrise from the top of the world! ;DD then got my white Macbook yeay! ;') dapat banyaaaaakkkk souvenirs dari rakan rakan taulan. terima kasih u'ols. oh dan juga early birthday present yaw. *heart*

March adalah final exam. exam Surgery yang sangat horror! T_____T lepas exam terus lari ke mansurah. then bermulalah Project 365 bersempena dengan bermulanya semester baru! hehehe. lepas tuh start OBGYN yang terasa sangat menarik. boleh la nak cakap menarik lagi time tuh. ha lepas exam OBGYN terus Fobia dah. HAHA.

nothing much in April. banyak cakap pasal kelas saje. habis OBGYN dan start Paeds. oh jua bercakap pasal hari sukan sekolah. emo sikit sikit tuh macam biasalah. hehe

May, baru sedar tade entry besday sendiri. eh perlu ke pon kan? hehe. maybe sebab busy exam time tuh. OSCE and MCQ exam Paeds and OBGYN. nasib tak gila. (-_-") apa lagi jadi in May, pergi FunFair maen Bumper car. Serius first time maen wey! haha oh start Orthopedic for 2 weeks, BBQ section 4 kat pantai. huwah, seronok pulak teringat balik.

June, masih ingat Reawakening the Inner You? apa khabar inner you? dah tido balik ke? hehe. please keep awake ye. enjoying Skills in Neonatal Care. banyak menimba pengalaman. bila baca balik entry June nih aku berfikir, asal asik beremo2 je tetiap bulan nih. gile ape ke? hahahaha. ke aku ade cyclic depression nih? eh, owh padan la. PMS la kot. dah dapat final exam schedule. ok dah boleh cuak time nih. lambat gila abeh exam! T____T

July, bulan exam dan study leave untuk exam. entry pon beberapa ketul je. hehe time nih serius tak sabar nak balik malaysia. countdown countdown.

August datang! *big grin* sedang final exam, lepas tuh dapat berita kakak is in labour. wowowowo. Alhamdulillah, got my first niece. jadi MAKCIK, yeay! . touch down in MALAYSIA!!! :DD menjaga kakak yang sedang berpantang. keke. juga start Elective Posting kat Hospital Banting. sangat busy August nih ye.

September, habis elective posting for 2 weeks. sangat seronok dan sangat banyak belajar dari warga Accidents and Emergency hospital Banting. Thanksss!!! of my first sutures in real patient! excited. Hari Raya Aidilfitri bersama ahli baru dalam keluarga. amboih batrisyia sorang dapat banyak duit raya. cuti dah nak habisssss T_____T sedihnya. sobsobsob. lepas raya ramai sahabat alexandria berkahwin. so congrats to them! berkesempatan pergi wedding Kak Sue and Atif saja. Cantikkk ;)

October, kembali kepada dunia yang penuh debu dan serabut. hello Egypt, we met again. tsk. Hello 5th year! kelas dah start. beli rak buku dan cat warna kegemaran. hehe gigih betul. makeover bilik bagi semangat nak study. haha poyo. Marathon The Big Bang Theory sampai Season 4 skarang nih. terus gila ngan SheldonCooper. comel gila wey! dan mula jatuuh cinta dengan Polaroid camera. i want one i want one. *hentakhentakkaki*

November, raya Aidiladha kat Mansoura. seminggu cuti pergi melawat rerakan di cairo dan mansoura. berpicnic pagi pagi tepi laut bersama warga Mansoura yang mai alex. best woh! elective courses selama sebulan. Care to Multiple Trauma yang belajar menjahit jahit dan Alternate Medicine. acupuncture dan sebagainya. lepas tuh terkedek kedek study sebab lama gila dah tak exam. tsk

December, here it comes! end round exam and OSCE for Paediatrics. lepas tuh start OBGYN. oh dah beli tiket untuk winter trip. yeay! makan makan section 4 girls kat rumah pengantin baru. Alex yang dilanda ribut hujan batu tiba-tiba. tinggal salji je tak turun. isk. gigih belajar obgyn. fobia dengan exam yang lalu.

so far, itu je lah kejadian kejadian yang berlaku sepanjang tahun. budak medik opkos lah asik cakap pasal sekolah je. tak menarik lansung. -_-

tapi harini boleh dikira hari yang sangat bermakna sepanjang tahun ni. something came up, and it's kinda personal. lets take it as my turning point. esok tahun baru, i want to start fresh. serious.

goodbye 2010.

i feel no regrets. ;)


Wednesday, December 29, 2010

Positive Thoughts

Posted by Picasa

immunity

hoho virus apekah yang melanda group 5 sekarang nih. one by one down. down bermaksud terkena virus lalu demam batuk selesema dan sebagainya. kiri kanan depan belakang muke lembik lemah pung pang pung pang terbatuk batuk. tapi alhamdulillah, noure masih kuat lagi immune system. serius lepas sorang, sorang lagi kena. huhu. dokter pon siap bagi prescription kat mereka mereka nih. memula dokter dengar sorang with non prodective cough. bagi prescription.. tak lame lepas tuh dokter dengar sorang with productive cough pulak, bagi lagi prescription. tak payah nak pergi hospital dah. dapat prescription pree sajek. haha eh wait, bukan memang hari hari dok kat hospital ke. -__-


doakan la noure mampu bertahan. makan oren banyak banyakkkk. tapi since few days bila malam je asik penin kepala. nak mengadap buku je pening. tengok cerita takde pulak nak pening. konpius kejap hahaha

nak masuk tahun baru dah. perlu ada azam ke?


Friday, December 24, 2010

The Making of Tiramisu

memandangkan ada lagi leftover bahan bahan untuk buat tiramisu maka apa lagi project harini dah plan dari semalam dah untuk membuat tiramisu. again. haha. wey bosan dah asik tiramisuuuu saje.
so lets the project begin.
bahan-bahan yang diperlukan.

susun kek dalam bekas elok elok

campur serbuk whipped cream dan cold milk mengikut instructions.

mixed with mixer with maximum speed for few minutes.
mix cream cheese with sugar

mix both cream cheese and whipped cream

tuang air nescafe pekat atas kek tadi. haha tuang. melampau betul perkataan.

spread the cream over the top of cakes layer.
make another layer of cakes.

and another layer of cream. then sprinkle with chocolate powder.

add on anything you like. kebetulan ada strawbery, gua bubuh je lah. hehe

and it's all done!

Sometimes

Do not expect people to feel the same way as you felt because actually they dont.

Noure

Wednesday, December 22, 2010

minum air kencing sendiri

semua orang pon penah minum air kencing sendiri. tayah nak "euwwww apebende budak nih merepek air kencing nak minum buat hape" tak payah nak deny okai. sebab apa aku cakap nih memang kenyataan. sape cakap tak pernah minum air kencing sendiri tuh memang tipuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu. wey memang kompem la korang penah minum air kencing sendiri.


hahaha.

okai, meh nak habaq. aku bukan main main nih betol punya. masa baby dalam perut tuh kan ada air yang orang melayu panggil air ketuban. tahukah anda air ketuban itu dihasilkan daripada air kencing baby masa dalam womb si ibu. dan untuk membalancekan air dalam womb tuh supaya tak terlalu banyak dan cukup cukup elok je volume dalam womb tuh maka baby akan minum air dalam womb itu. ingat, air itu datang dari mana? dari kencing baby sendiri ye rakan rakan.

sekarang mahu denied lagi tak penah minum air kencing sendiri?

prove it yaw.

*tapi haruslah diingat urine baby sangatlah tidak sama dengan urine manusia dewasa okai*

dalam bahasa medika-mediko air ketuban dipanggil amniotic fluids.
kalau air terlalu banyak dalam womb dipanggil polyhydramnios.
jika terlalu sedikit pula dipanggil oligohydramnios.

later!


LOL

"Scissors cuts paper, paper covers rock, rock crushes lizard, lizard poisons Spock, Spock smashes scissors, scissors decapitates lizard, lizard eats paper, paper disproves Spock, Spock vaporizes rock, and as it always has, rock crushes scissors."


Leonard: Sheldon, we have to do this.
Sheldon: No, we don't. We have to take in nourishment, expel waste, and inhale enough oxygen to keep our cells from dying. Everything else is optional.

Leonard: The more the merrier.
Sheldon: No, that's a false equivalency. More does not equal merry. If there were 2,000 people in this apartment right now, would we be celebrating? No, we'd be suffocating.

Sheldon: Why are you crying?
Penny: Because I'm stupid.
Sheldon: Well, that's no reason to cry. One cries because one is sad. For example, I cry because others are stupid, and that makes me sad.

Sheldon: Penny?
Penny: What?
Sheldon: I can't sleep
Penny: Maybe because your hole is still open
Sheldon: I'm homesick
Penny: Your home is 20 feet from here
Sheldon: 20 feet, 20 light-years, doesn't matter, it's in a galaxy far, far away
Penny: Damn it... What do you want me to do?
Sheldon: Sing "soft kitty"
Penny: That's only for when you're sick
Sheldon: Homesick is a type of being sick
Penny: Come on do i really have to?
Sheldon: I suppose we can stay up and talk
Penny: (considers for a moment) *soft kitty, warm kitty, little ball of fur, happy kitty... um...
Sheldon: Sleepy kitty
Penny: Sleepy kitty...
Sheldon: No, start over
Penny: *Soft kitty, warm kitty, little ball of fur, happy kitty, sleepy kitty, purr, purr, purr*
Sheldon: Penny?
Penny: Yeah?
Sheldon: Thank you for letting me stay here
Penny: Oh you're welcome sweetie
Sheldon: Okay, i'm sleepy now get out

"And I'm not insane....my mother had me tested."

Penny: Maybe it's all for the best. I always say that whenever one door closes another one opens!
Sheldon: No it doesn't. Not unless the two doors are connected by relays, or there are motion sensors involved...
Penny: No, no, I meant--
Sheldon: Or if the first door closing creates a change of air pressure that acts upon the second door...
Penny: Nevermind.

Leonard: Sheldon, why is this letter in the trash?
Sheldon: Well, there's always the possibility the trash can spontaneously formed around the letter. But Ockham's Razor would suggest that someone threw it out.

Leonard: You cannot blow up my head with your mind!
Sheldon: Then I'll settle for an aneurysm!
Leonard: Stop it!
Sheldon: You hit me! You saw that! He hit me!
Leonard: You were trying to blow up my head.
Sheldon: It was working?!
Leonard: No, it wasn't! It was not! YOU ARE A NUT CASE!
Sheldon: Oh, we'll see about that! Heads up, you people in the front row, this is a splash zone!

Penny: [playing on a computer] Oh my God! A treasure chest! I'm rich!
Sheldon: [smirking] Level 3 and she thinks she's rich! What a noob!

penat gelak weyyyyy. hahahaa okai rasa macam nak ulang balik tbbt for the 3rd time. haha isk jangan jangan bahayaaaaa.

Tuesday, December 21, 2010

bermain kamera sawang











#1 korang semua dibenarkan untuk muntah hijau. silakannn. HAHAHA
#2 nih namanya takde keje sebelum pergi kelas. eh gambar 2 bawah adalah selepas balik kelas lupa nak tanggal tudung -___-
#3 milo 3-in-1 with 2 spoonful of susu tepung memang heaven. gila berlemak rasa dia i loike.
#4 biskut lemak gula cicah milo lagilah triple heaven!
#5 Spock!
#6 nak masak apa harini?

Monday, December 20, 2010

di malam yang tak sunyi


sekarang nih nak kata memang la busy teramat. rasa 24 jam tuh tak cukup sehari. sebenarnya cukup, diri sendiri yang tak pandai manage masa elok elok. -___-

eh nih masih busy tetiba mood nak mengupdate belog lagi, haha padahal dah membebel siang tadi sekejap. baru habis buat assignment, 30 slide kau. yelah satu tajuk besar dokter bagi. -__- penat menggoogle berhari hari nak kutip gamba letak kat slide sebab dokter dah pesan nak gamba banyakkk banyakkk banyaaakkkkk.

kena revise balik lecture tadi, tengok, dah pukul 9 pm. pukul 11 nak tido dah. eh seblas setengah or doblas lah. ye rerakan, tidur banyak otak sihat. hehehe. esok operative, rileks sikit, boleh datang lambat sikit. padahal hari hari pon lambat tapi selamabat lambat pon taklah lambat tahap kelas dah nak habis ye. -___-

ohh ingat dah. tadi nak cakap takpe ke nak mempromote blog aku nih? ah segan lah.aku nih ada masalah inferiority complex sikit. nak letak link kat status ym pon segan. ceh padahal invisible sepanjang masa camno nak letak link blog kat status ym. nak habis cuti summer arituh baru tetibe nak letak nuffnang, ha sekarang dah macam "wey camne nak bagi nuffnang aku banyak duit nih weyy". padaha baru lima hengget je. hahahahaha. wey camne nak kayo camnihhhhh. camne nak bagi ramai readers nih weyyyyy. HAHAHAHA SEJAK BILE GILE READERS nih. dah dok diam diam belajar je lah noure.

apela aku merepek memalam buta ni, esok jangan lupa beli lampu dapur noure. gelap betol dapur tuh. menakotkan.

tujuan asal menulis entry nih, nah!

thank you Mas! cantikkkk weyhhh. kreatip sungguh anda. bile lah nak ada bakat mcm nih yek. macam takkan ade je. tsk. for more pictures klik kat blog Mas yek. ;D

ponteng clinical round

eh belom lagi, kejap lagi pukul 1 baru di isytihar ponteng. bukan sesuka hati nak memonteng, disebabkan ketidaksihatan pada diri maka terpaksalah saye memonteng. tsk. spasmodic dysmenorrhea. pagi tadi berjalan ke kelas dengan lajunya macam biasa sebab dah lambat dengan kesakitan pada lower abdomen. ternampak kekasih hati dari kejauhan terus hilang skejap rasa sakit. hihik. sepanjang panjang kelas TBL tuh macam nak terbaring je. lepas tuh tabahkan diri ke lecture slama 2 jam. dah la tajuk contracted pelvis and cephalopelvic disproportion yang memerlukan diri untuk fokus dan paham dengan semua diameter diameter whatsoever. terasa sangat panjangggg lecture tuh dengan kesakitan yang melanda. huwaaa.


habis lecture balik cepat cepattt. nih duduk pon sakit. rasa nak terbaring sepanjang masa. tapi banyak gila benda nak kena buat. nak siapkan esaimen lah, nak memasak apa sume. nak lipat baju. huwaaa. tak laratttt.

ok jom baring sekejap. -__-

Friday, December 17, 2010

GERAM SANGAT!

memang geram sangat sangat sangat tengok gamba batrisyia kat fb kak long. kenapa comel sangat nihhhh. gerammmm nak cubit cubit pipi nak kacau kacau batrisyia. oh jauhnyeee. sobsobsob

kenapa batrisyia dah macam shin chan pulak nih. hahaha.

saya ada kaki laaahhhhh. tangan ngan kaki sama gemuk. amboih.

comel sangat.

hahahahahaha. panjang betul dah.
banyak toys!

maklang rindu lahhh. sobsobsob

Thursday, December 16, 2010

Inception

hye.

baru habis tengok cerita Inception.
haha i know dah ketinggalan zaman. baru jumpa cite tuh. sobsobsob
memula dah menaip panjang gila lah semangat waja nak membebel pasal cite tuh. lepas tuh tetibe. MALAS. command+A, delete.
tada!
kosong balik entry. menaip balik begini.
HAHAHAHAHA
bye!

oh btw, memang best ah cite tuh.

Wednesday, December 15, 2010

time of the month



do you know what's there on my mind right now? do you?
no one ever know, except me. and Him.
i wish i could tell anybody, but i cant. you know how my feeling right now, to have loads in the liver heart, but really cant speak out. not because you dont want to, but simply because you cant. o'oh.



Tuesday, December 14, 2010

sometimes

some things are better left unsaid.

keep it to yourself, perhaps better.
because it might hurt others, you know.

kena jugak jaga hati manusia, takkan nak manusia jaga hati kita saja kan?




lahir ikut tingkap

harini tengok CS setelah sekian lama meninggalkan obgyn ni. eceh. lama lah sangat. apa itu CS? Caesarean section lah. according to Alexandria Manual of Obstetrics where Caesarean came from? okai sedikit history, dulu masa zaman dulu-dulu masa Zaman Caesar ni memerintah dorang ada buat law, pregnant women yang mati but still have the baby inside her wombs cannot be burried unless the fetus is taken out. so kirenye dorang akan buat post mortem keluarkan baby dalam perut ibu tuh melalui perut yang dipanggil Caesarean Law. lepas tuh terus la melekat kalau keluarkan baby dari perut namanya Caesarean. *betul ke ape yang aku ingat ni? semalam baca gitu-gitu je pon.nanti lah cek balik okai. hehe*


kalau dulu Obstetricians memang seboleh bolehnye nak elakkan CS nih sebab more hazard than normal vaginal delivery. risk yang paling orang takut tuh opkos lah rupture uterus sebab dulu dulu buat incision kat upper segmen kalau sekarang nih lower segment. risk hanya 0.4%. but still might happen tho, aite? tapi sekarang nih zaman dah berubah, dunia dah maju. CS sekarang dah jadi à la mode dah. trend dorang sekarang malas nak push push berejam rejam tahan sakit, terus buat CS je sonang kan.. isk.

eceh, aku nak bagi lecture pasal CS ape ke nih. semalam lecture pasal CS. doctor tuh sempoi gila. nak start lecture tuh beliau pegi google pasal CS. lalu keluarlah benda nih.




tengok! kalau google C section je berjuta juta result kuar. About 73,900,000 results. gila banyak. lepas tuh dokter klik kat first result, the most famous Wiki lah kalau ada yang tak tau tuh ntah dari zaman mane ntah. Alam Bunian kot. wakakakaka *inside joke*


ha inilah dia Caesarean Section from wikipedia. biasanya ini untuk lay people atau dalam bahasa melayunya orang kebanyakan. Lepas tuh dokter mengajar pasal CS ni based on that Wikipedia. haha. macam kelaka pulak. klik kat gamba atas ni untuk ke website tersebut.

eh sambung ayat first, petang tadi pergi tengok CS. indication for CS, precious baby *every baby is precious wey*. makcik tuh G5 P1+3. okai untuk rerakan yang tatau formula matematik apa aku guna dalam medik sejak bila belajar matematik kat medik ni pon. itu adalah formula untuk obstetrics history makcik tuh la. gravida 5 bermaksud makcik tuh dah mengandung sebanyak lima kali. Parity 1+3 bermaksud satu baby berjaya dilahirkan dan lagi 3 abortion. eh 1+3=4 mana datang lima, simple je rerakan, tuh yang sedang nak dilahirkan tuh. kira tak ke kali ke 5 dia dah pregnant. ha lepas ni kalau korang pregnant atau isteri korang pregnant kalau nampak kat file korang atau isteri korang masa antenatal visit ke apa ka, korang boleh paham dah la ye? ok, bagus!

procedure CS nih SEKEJAP GILA WEY! lame sikit lah nak buat Spinal anaesthesia tuh sebab susah kot nak cucuk kat tulang belakang nak carik tempat yang betul. lepas tuh semua macam kilat. surgeon potong perot, potong lemak, potong uterus PAP! air ketuban pecah dari perut memancut2. haha air ketuban kelakar pulak menyebutnye, dokter pon struggle keluarkan kepala baby dan akhirnya baby menangis! alhamdulillah. macam tak sampai 5 menet pon procedure tuh. serius tak tipu.

okai dah penat membebel. bye bye!



Sunday, December 12, 2010

when the weather gone wild



the weather has gone really bad since yesterday.
hujan lebat dari semalam. angin bertiup kencang macam nak terbang, kalau tengok ombak kat laut tuh ganas gilaaaa. nak pergi kelas berjalan kaki, silap haribulan boleh malayang weh. memang hampir nak melayang je semalam. nasib baik berpaut kat rakan.
-____-



semalam boleh tahan lagi hujan berhenti la jugak keluar sikit matahari, harini sepanjang panjang hari hujannnnn. malam semalam 12 degree. menguji keimanan betul bila tengok katil. habis je baca lecture untuk hari tuh lepas tuh berhibernasi sampai pagi. haha 1030 dah tidur, lepas subuh dah macam tak leh tido tapi apakan daya, kesejukan menggila lalu memerap dalam komforter dan tidoq. heheh.

pagi nih hujan still lebat, dengan hujan batu nye lagi. bunyik bising gila. 10 degree outside. burrrrr. macamane nak pegi kelasssssss. gigihkan jugak pergi kelas. kunun nak naik teksi tapi berderet2 manusie menunggu teksi last last jalan kaki jugak. tapi menjauhkan diri dari laut supaya tidak diterbangkan angin. sampai je kat hospital syatby tuh macam masuk dalam tasik. T___T banjir di mana mana. nak jalan pergi main building pon Ya Allah adventure gila.



balik lecture tadi naik teksi. dengan hujan tiba tiba lebat gila. dalam teksi tersedar ada ketul2 kecik ais kat cermin. nih dah hujan ais dah nih. nasib baik bukan hujan batu besar besar. tsk. im freezing cold and wet!

bersabarlah, esok sunny balik. i dont like winter ;( sejuuuuukkkkkk. having hot tea now. gila best.

kat luar angin masih menderu-deru. pokok tumban sini sana. jalan dipenuhi air sana sini. it is safe to be home. nak kuarkan heater lah. i need heattttt!!!



guruh berdentum. sangat RARE in egypt!

Thursday, December 9, 2010

The Girls makan makan ;D

ha seperti biase lah setiap tahun sure akan buat makan-makan section 4 girls kesayangan. kelas asik terpisah je, so once in a blue moon gather beramai-ramai makan makan memang lah seronok.
so this time event was held at our newlywed, puan atun. hehehe. the rest of story baca caption saja okai.
sampai sampai terus capai album kawen. oh so sweet. haih la bile mau kawen. kekekeke

main course: Nasi Kerabu yeay! makan sampai boncit weyh.

Puan Rumah. Tuan rumah kene halau gi rumah laen kejap. hahah.

as the theme was Brown + Yellow.
cik pengarah makan makan. sungguh busy dari awal sampai ke akhir. fuyoh!

the two newlyweds. pewwiitt.

the two single. hahaha.

almost all of us. ada lagi tak mai tuh.
desertsss. there goes my tiramisu. hihi

another wedding picturesss.

teka ini apa?! kagummmm.

the last to arrive, with kepok lekor. hihi yeay dah boleh baca doa dan makannnnn.

had a blast last night. thanks for all the food girls. may the friendship last till for ever. *heart*