Wednesday, May 25, 2011

verruca vulgaris


verruca vulgaris atau nama tak glemer nye ketuat.
masih ingat lagi dulu masa sekolah rendah pernah terbaca satu buku kat perpustakaan sekolah yang comel tuh tajuk buku Kudin Ketuat. dalam sebuah kampung ada sorang laki nama Kudin, tapi die nih sangat tak disukai oleh orang-orang kampung sebab badan kudin ni penuh dengan ketuat. sebab tuh la dia dipanggil kudin ketuat. long story short, kudin kene halau dari kampung sebab semua orang benci die. sobsobsob. sedih kan, kesian kudin.

ketuat nih common kot. dulu aku pon penah ade kat kaki seketul jenuh la nak buang sampai akar umbi sampai berdarah-darah kau. tak ingat lah cane boleh hilang.

itu sebenarnye virus ye rakan-rakan. Human Papilloma Virus (HPV). tak bahaya pon, so no worry. by time akan hilang at least after 2 years paling lama kot. tapi kalau makin besar makin besar tuh bawak-bawak la jumpe dokter ye.

moral of story, kalau korang ada bende tuh seketul dua, panggil la Verruca Vulgaris baru lah glemer sket kan. hahah

sekuntum bunga untuk sume orang

hehe



bubai!


0 penyebok: