Monday, July 30, 2012

i iz a doctor

i never thought the harsh reality of becoming a doctor begin soon after we finished our exam. a day break and today we start our pre-intership. you're now no longer a student. real doctor as you should. that scared me quite enough. i thought this pre-intership merely the same as our usual clinical round plus we're in the month of Ramadhan so i hope it's not gonna be that heavy.

in your dream lah. i got cardiology department for the first week, got separated from my husband sobss. and we gonna have shift system. 9am-3pm. 3pm-9pm. 9pm-9am. gulp! our shift gonna start tomorrow as today all the student still in shock. haha. we have really no idea what gonna happen in our pre-intership till this morning. hmphhhh.  so tomorrow i'll start with morning shift, the day after evening shift and for the next day night shift, and next day break. so i think it is bearable. i get to break fasting and sahur in hospital. yeayyyyy *cry*

i heard CCU is the BEST of all. 9am-9pm.9pm-9am. and of course, i chose CCU among those 3 dept we need to complete. cry me a river. hati kena mahu tabah! my husband in OBGYN now, and from what he said, they dont have night shift yeay. my turn will come. just be patient.  i cant wait to complete this 3 weeks of pre-intership though i havent started officially!

Saturday, July 28, 2012

the end.

alhamdulillah. alhamdulillah. alhamdulillah.
dah habis dah exam. dah habis dah belajar! perasaan yang sangat tak tergambarrrrrrrrr. aaaaaaaaaaaaaaaaa. *jerit kuat-kuat*

hehehhee gembira sangat tak terkata. alhamdulillah. penat lelah belajar selama enam tahun. akhirnye tiba ke penghujungnya. tapi tak boleh nak hepi sangat. kena tunggu result dulu, lepas tuh lulus baru lah boleh grad dengan jayanyaaaa. marilah bertawakkal!

exam tadi lame menunggu je. exam sekejap gila 5 spot tuh. -__- tapi alhamdulillah, ok tak ok belakang kira. yang penting dah habis dah. no more exam lepas niiiiiiiiiiiiiiiiiiii. kalau nak kira entry kat belog ni pasal exam rasanya almost 2/3 cakap pasal exam saje. hahahahha.

lepas balik rumah tadi call emak walaupun tau time tuh nak dekat sangat buka puasa. saje kaco sekejap nak bagitaw dah habis exam. hihihi. oh ye, suami saya tak habis lagi. esok baru beliau habis. tapi gayanya dari semalam macam dah habis exam dah. itu perkara biasa -__-

oh sambung balik, lepas call omak sekejap mak suruh skype malam pulak. mak cakap mak dah belikan baju grad hhihihihi. omak la yang semangat dari haritu nak beli baju grad. hihihi.

so skype lah kite. i loike my baju grad. hehehe. tak sabarnyeeeee nak tunggu mak abah mak ayah mai mesir! ;)))

i am free...... NOT. lusa dah start pre-intership. sobsss. i need rest i need more more rest. harap-harap tak heavy sangat lah pre-intership. tak larat oih panas-panas ni lagi bila puasa pulak. dugaan besar.


anyway, kawan-kawan yang exam esok, all the best! kheir insyaAllah. ;)


awat ntah buat muke pelik budak kecik sorang ni. hahaha 

Friday, July 27, 2012

serious

serious la esok habis belajar. serious la hari ni sangat malas nka bukak buku. buku ibarat sudah digam takleh nak bukak dah. aaaaaaaaa. perlu takut ke bergembire je seperti suami saya walaupun tak baca study lansung untuk clinical integrated internal med haritu tapi dapat fullmarks. heh.

dalam proses study la ni. tapi banyak sangat bermain-main nye. dan entry ini lah sebagai bukti. kekeke.

harini ada orang request nasi ayam. tak sabar nak tunggu habis exam sebenar nampak gayenye ;p

lepas exam officially no more otlob. no more delivery. no more fast food!
 
banned!

terima kasih otlob memudahkan kehidupan sepanjang exam. hahaha. pakcik otlob pon dah kenai sangat dah kot. kahkahkah.

okai perlu berusaha hingga ke akhirnya! *tetibe insaf*
later! 

Thursday, July 26, 2012

surgery surgery

alhamdulillah. dah habis written paper surgery!!!!! gembira melampau-lampauuuu. hehehehhehehehehhehehehhehehehhe. *gelak secara sopan*

belum habis exam lagi. next saturday baru final of all finals. clinical integrated exam untuk surgery pula. lepas tuh merdeka!!!!!!!!!! oh tak sabarnye.

 
KTTIans di Alexandria ;)

Wednesday, July 25, 2012

Last written paper!

Surgery written paper tomorrow. Sikit je lagi sikit je lagi kene bertahan. Doakan!

Saturday, July 21, 2012

sleep deprived

i really really really really really really really really really really really really really really really really really really really really need long hours of sleep.

;(

#tabah!

Friday, July 20, 2012

Ramadhan Kareem.

Hari ini dah start berpuasa kat Mesir ni. Ingatkan hari sabtu macam Malaysia tapi bila lepas maghrib semalam memang nampak anak bulan maka start lah berterawih eemalamdan berpuasa hari ini.

Pertama kali berpuasa bersama suami tahun ni. ;)

Selamat berterawih dan selamat berpuasa kawan-kawan! Marilah perbanyakkan amal ibadah.

Tuesday, July 17, 2012

goodbye

alhamdulillah! perasaan kegembiraan yang tak terkata. i'm the happiest person on earth! this one of the most heavy subject, the most that give me mental torture. it's oooovvveeeerrrr now. ;))))

harini adalah hari clinical integrated exam, you have to take full history of patient, by yourself, on whatever disease they might have in medicine based on the lucky draw number you chose earlier. masa untuk menggunakan semua vocab arab yang ada di dalam diri. yosh! saya dapat case chest. aaa scary jugak masa mula-mula. chest memang la antara yang ai paling risau. alhamdulillah berjaya mengharungi exam dengan jayanya walaupun taklah perfect sangat tapi berpuas hati dengan diri. walaupun masa bagitau findings kat doktor berterabur itu ini. haha. dan doktor2 jugak baik je. ;))

next pulak problem solving dapat iron deficiency anemia. thank you Allah. thank you suami, thank you  mak abah family dan kawan-kawan yang banyak membantu dan mendoakan saya. 

farahin number 2, me number 3, kami memang tak dapat dipisahkan lansung walaupun amik kad nombor tuh randomly je. exam sentiasa je sebelah-sebelah since my ID number is after her. jodoh kuat sangat haha. 

dan after exam, berdating la dengan suami. hihi. ke carrefour membeli stock untuk ramadhan yang bakal menjelma. ramai gilaaaa manusia semua orang beli barang macam beli stock untuk setahun. 

 
 
quality time with tersayang ;)

next surgery! tapi harini marilah merehatkan otak yang dah nak edema dengan maklumat ni. esok baru study sampai lebam lagi. later!

Saturday, July 14, 2012

merehatkan otak sebentar

Venice, I've been missing you. 
Gelato to die for. 
tengok gambar member pergi Venice time summer serius cantik gilaaaaaaa.

1paperdown

alhamdulillah dah habis paper written untuk internal medicine. alhamdulillah soalan MCQ takla 'killer' sangat macam end round exam haritu. tapi untuk essay tuh hi hi hi banyak jugak la ai main goreng je sukahati. ada soalan yang insyaAllah jawab dengan konfiden ada soalan yang tak berapa nak konfiden. SHOUD BE LESS THAN 15 LINES. saye kan skema kene la tak lebih 15 line walaupun mostly tak sampai pon 15 lines tuh ;p tapi takpe, dah berusaha sehabis daya, marilah bertawakkal kepada-Nya. doa lah doktor pemurah je marking paper ai tu.

next, clinical integrated exam for medicine nih. bernasib baik ada gap 2 hari. tapi encek suami exam esok. harap semuanya dimudahkan.

8 hari tak keluar rumah mengadap buku 18 jam sehari. serius mentally exhausted tapi perjuangan harus diteruskan.

teruskan berdoa untuk saya suami dan rakan-rakan lain! thank youuuuuu ;)

Tuesday, July 10, 2012

globesity

 
Obesity protect against osteoporosis #truestory

Thursday, July 5, 2012

The Final Battle!

cherry in summer ;)

my study leave officially begin now. dah habis dah end surgery exam. alhamdulillah. walaupun ntah hapape jugaklah jawab ngan dokter tadi. untuk mcq boleh la cemerlang insyaAllah tapi untuk osce tuh vascular macam hancus je. T____T vascular yang belajar sikit tapi bila exam soalan die. perghhhh. mantop! cardiothoracic dapat dokter maged yang sangat baikkk! kompem2 die akan bagi sumorang fullmarks. yes, sumorangg yange exam ngan die. memang die dah bagitau siap2 dah tadi. ;) tapi untuk yang lain2 dept tuh ok je kot. entah, berserah dan bertawakkal sajalah.  sangat serabut bila dah hujung-hujung tambah2 panas gilaaa rasa lemas nak pengsan dah. balik rumah nka naik tangga tuh mmg rasa nak collapsed dah. sampai rumah terus makan eskrim kegemaran. oh bahagie.

this one last exam seems to be the toughest of all. next written for internal med and integrated clinical exam. followed by surgery also with clinical integrated exam.  ok jangan pengsan dulu! dokter haysam pon cakap banyak sangat clinical exam kitorang nih. dokter, apatah lagi kami yang kena melalui nye!

warming up dulu malam ni. esok baru sprint. tolng lah otak jangan cramp. kawan-kawan i really need your prayers. doakan semua exam mudah2 saja dong.

last but not least, as always motto untuk exam dari zaman SPM dulu.
TABAH LAH MENGHADAPI EXAM!
be strong noure!

Wednesday, July 4, 2012

Wordless Wednesday

 
finished class for final year! ;)