Thursday, August 9, 2012

Critical Care Unit

being in CCU is depressing. hari-hari patients arrest. kena buat CPR lama-lama, if the patient come back, well and good. alhamdulillah. but sadly most patient dont. tak pon arrest, come back for some time, then arrest again. and never come back. sedih kannnn. sobs.

semalam shift malam. baru je sampai sorang patient post-arrest. nampak doktor buat DC pastu patient macam okay dah. not really okay lah, at least she come back from arrest and need close monitoring. sedang follow sorang doktor nih untuk tukar ETT tetiba bila dokter check no pulse detected. so apa lagi, resuscitation begin. tiba-tiba selang satu katil nampak dokor pon start buat CPR jugak. oh my, 2 patients arrest at the same time. pengsan lahhhhh nak buat CPR. tak menang tangan lah mereka.

serius memang tak cukup orang untuk buat CPR, lalu doktor suruh kitorang standby pakai glove apa sume. then bila doktor2 dah penat sampai lah turn kitorang. first time buat CPR kat patient sebenar. i felt the responsibility of a doctor inside me. to do all my best to save the patient. tapi penat melampau-lampau tahu nak buat CPR tuh. sampai panjat katil untuk buat CPR. nasib la manusia pendek ;p bila dah nak dekat setengah jam jugak kot, still no pulse detected, flat ECG so CPR is stopped. both patient died. ;(

lepas tuh kami follow doktor yang case first tadi, memang nampak critical. doktor duduk sebelah patient je untuk monitor patient. tak sedar doktor buat ape, tiba-tiba doktor start buat CPR. panggil semua doktor lelaki untuk buat CPR. doktor suruh kitorang standby jugak, tapi sebab dah ramai sangat dok buat CPR bersilih ganti kami tak berpeluang la nak buat dah. and the patient never come back. sedih sangat bila doktor bagitau family members yang patient tak dapat diselamatkan. ;( untuk patient last ni memang ramai family members datang tengok, yang perempuan dah meraung-raung kat luar. yang lelaki pulak tersedu-sedan menangis bila tengok patient tuh. serius sedih. ;'(

kat CCU ni bile review case mostly alleged intake of unknown substance. macam-macam dorang ambik. pelik gila banyak sangat case drug toxicity time sekarang ni awat ntah. tak pon RTA (road traffic accident) patah sana sini tapi tak la sebanyak drug toxicity tuh.

malam ni last day kat CCU. tak sabar nak habis! dah la duduk CCU yang macam sauna. panas dia memang tak terkata. memang terbakar segala lemak-lemak kalau duduk sepanjang hari. suami ai duduk CCU ekon. #untungla. tapi kat CCU 1 nih macam lagi best sebab banyak case fresh dan menarik. hehe

later!



0 penyebok: